Hlavní obsah

Solární boom skončí, česká ekonomika ochladne

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Konec rozmachu solárních elektráren v Česku přispěje k ochlazení domácí ekonomiky. Uvedl to viceguvernér České národní banky (ČNB) Vladimír Tomšík.

Foto: archiv firem JOYCE CZ, Kyocera a Solag, Právo

Fotovoltaická elektrárna v Hodonicích. Ilustrační foto

Článek

„Významný vliv na snížení ekonomického růstu v České republice bude mít odeznění vlivu investic do fotovoltaických elektráren. Boom investic vidíme hlavně ve druhém pololetí letošního roku a je logické očekávat, že od příštího roku tam snížení bude,“ uvedl Tomšík pro hospodářský deník E15.

V uplynulých dvou letech rychlý rozvoj solárních elektráren sice způsoboval starosti vládě, na druhou stranu měl však pozitivní vliv na ekonomiku. Podle ČNB solární boom v loňském roce přispěl k hrubému domácímu produktu (HDP) třemi desetinami procenta. Pro letošek by to mělo být v rozmezí 0,4 až 0,7 procenta.

Omezení investic do slunečních elektráren se podle Tomšíka projeví snížením tuzemského ekonomického růstu. Solární boom totiž výrazně ovlivnil jak zahraniční obchod (dovozy solárních panelů), tak objem investic. Podle ČNB celkový vliv dovozu slunečních panelů na platební bilanci Česka může být v tomto roce až 36 miliard korun a jejich vliv na výšku investic by měl činit v tomto roce až 60 miliard korun. V roce 2011 se v důsledku omezení státní pomoci pro fotovoltaiku objem investic podstatně sníží.

ČNB v růstu ekonomiky nejpesimističtější

V tomto roce by měl podle ČNB stoupnout HDP o 2,3 procenta. Na příští rok počítá s růstem o 1,2 procenta, původně predikovala o 1,8 procenta.

Vliv na zpomalení ekonomiky kromě vlivu solárních elektráren budou mít i rozpočtové škrty, slabší poptávka v průmyslu a také pokles tvorby zásob.

ČNB má zatím nejméně optimistickou prognózu růstu HDP pro příští rok. Ministerstvo financí počítá s růstem ekonomiky na úrovni dvou procent, Evropská komise odhaduje 2,3 procenta, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dokonce 2,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám