Hlavní obsah

Sobotka: jednotná daň z příjmů může vést ke schodku 170 mld.

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plán vznikající vládní koalice ODS, lidovců a zelených zavést jednotnou sazbu z daně z příjmu fyzických i právnických osob okolo 18 procent může znamenat podle místopředsedy ČSSD a exministra financí Bohuslava Sobotky až zdvojnásobení schodku státního rozpočtu kvůli výpadku příjmů.

Článek

"Jednalo by se o desítky miliard, o příjmy by přišly i obce a kraje, schodek rozpočtu by se zvýšil na asi 150 až 170 miliard korun," sdělil ve středu Právu Sobotka.

Vyjednavači ČSSD si přitom při nedávných rozhovorech o koalici s ODS a lidovci stěžovali na to, že když ODS prosazuje rovnou daň, argumentuje obecnými ekonomickými frázemi, podle nichž nižší sazba daně má automaticky znamenat jejich vyšší výběr, a nemá žádné propočty vývoje příjmů státní kasy.

Zaorálek: výhoda nejvýš pro pětinu lidí

Z ČSSD zní obava, že kvůli nevyzpytatelnému jednání jejího poslance Miloše Melčáka nebude moci ve Sněmovně zabránit případným reformám s negativním sociálním dopadem. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek včera na webu soc. dem. uvedl: "Tahle rovná daň by byla skutečně enormně výhodná pro 15 až 20 procent lidí v této zemi. Když skončíme v opozici, je otázka, jak úspěšně budeme těmto pokusům čelit."

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach však nečeká, že by další vláda šéfa ODS Mirka Topolánka dokázala prosadit reformy. Melčák i poslanec Michal Pohanka je podle něj jen těžko podpoří a jinak na ně nebude mít vláda sílu.

"Jestliže si menšinová vláda v této chvíli říká, že chce dělat zásadní reformy, je to spíš k úsměvu, než aby se to mohlo brát nějak vážně," řekl Právu Škromach, který přitom předpokládá, že ODS, lidovci a zelení sestavují vládu na celé období, protože nebudou mít sílu na vyvolání předčasných voleb.

"Soc. dem. dostala přes ústa"

Zaorálek přitom nevěří, že by jednání o vládě mohla ještě trvat měsíce. "Po Novém roce musí padnout rozhodnutí. Může být, že ČSSD skončí v opozici," řekl Zaorálek, který také připustil, že jeho strana ve druhém pokusu o vládu "dostala přes ústa". "Teď si především počkáme, jak dopadne druhé kolo. Uvidíme, kam pana prezidenta, Mirka Topolánka a pana Dalíka jejich nápady dovedou," přiblížil postoj ČSSD Zaorálek.

Melčákovi přitom Zaorálek, který byl málem šéfem české diplomacie, nevyčítá, že mu zkazil politickou kariéru, protože "důležité je, že pokud podpoří vládu s tím rýsujícím se pravicovým programem, pak zklame důvěru voličů, kteří dali hlasy pro 74 sociálních demokratů v Poslanecké sněmovně včetně pana Melčáka".

Melčák Právu ještě nesdělil, zda by mohl tolerovat zavádění jednotné sazby daně z příjmů. Ve svém posledním prohlášení se jen ohradil, že je "v demokratické společnosti vedena tak obrovská diskriminační kampaň proti někomu, kdo v tuto chvíli jen ,pojal úmysl‘ hájit svůj názor".

Reklama

Výběr článků

Načítám