Hlavní obsah

Sněmovna se na rozpočtu zasekla, situaci řeší právní experti

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci v úterý večer nejdříve zamítli v prvním čtení vládní návrh rozpočtu na rok 2009. Pak ale bylo hlasování několikrát zpochybněno, ovšem neúspěšně. Hlasování přitom nebylo potvrzeno. Sněmovna tak nakonec celou věc odložila a rozpočet je stále ve hře.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Vládní koalice tak zažila velkou patálii, navíc den před hlasováním o nedůvěře, které iniciovala ČSSD, která vyhrála o víkendu krajské volby.

Poslanci po téměř šestihodinovém jednání tak nedokázali schválit ani základní parametry rozpočtu, ani jej vrátit vládě k přepracování, jak to ukládá jednací řád Sněmovny. O rozpočtu by měli jednat až po hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS).

Situaci nyní řeší sněmovní právní experti, kteří mají vyjasnit, co vzniklá bezprecedentní situace přesně znamená.

Vládní představu rozpočtu kromě opozice odmítli podpořit tři rebelové z ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Nepodařilo se jim ale prosadit ani to, aby vláda musela rozpočet přepracovat podle aktuálních odhadů vývoje české ekonomiky.

V jednacím sále vypukla vřava

Ve Sněmovně vypukla nebývalý vřava, rozbouřené emoce dosáhly vrcholu. Poté, co nebyl rozpočet schválen, zpochybnil hlasování poslanec Petr Wolf. Tvrdil, že se rozpočet podpořil, ale na sjetině o hlasování se objevilo, že se zdržel. To ale nevyšlo, poslanci jeho námitku odmítli. A tak vystoupila Eva Dundáčková (ODS), která zpochybnila hlasování odmítající Wolfovu námitku. To také neprošlo.

Na Wolfa měl přitom tlačit, aby hlasování zpochybnil, šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Před tím, než Wolf vystoupil, k němu totiž přistoupil. Tluchoř později odmítl, že by vyvíjel nějaký nátlak. Z něj ho přímo v jednacím sále obvinila zelená rebelka Věra Jakubková. Proto nesouhlasila s námitkou, aby se hlasování opakovalo.

"Nelíbilo se mi, jak pan Tluchoř upozorňoval pana Wolfa," řekla. Wolf ale posléze prohlásil, že trvá na tom, že šlo o chybu hlasovacího zařízení a rozpočet podpořil.

Sněmovna by tak podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) měla návrh rozpočtu na příští rok poprvé posuzovat bez schválení základních parametrů, tedy celkových příjmů a výdajů. Podle zákona o jednacím řádu Sněmovny prý jinou možnost nemá.

Vládě ke schválení jejího návrhu chyběl jediný hlas. Dodat ho měl při opakovaném hlasování právě bývalý sociální demokrat Petr Wolf, který se původně hlasování zdržel. Opozice ale nové hlasování nepřipustila, proti nakonec byly i Věra Jakubková a Olga Zubová, které schválení rozpočtu podporovaly. "Ovšem, co nemíním podporovat, a to se na mně nehněvejte, metodu pana (předsedy ODS Petra) Tluchoře. Já mám zájem, aby se vyšetřila," uvedl Jakubková.

Wolf rezolutně popřel, že by na něj Tluchoř vyvíjel jakýkoli nátlak. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ale myslel své: "Byl to nechutný nátlak." Mnozí poslanci závěr dnešního jednání strávili ve stoje, v hloučcích vzrušeně diskutovali. Návrh na přerušení schůze do středy nakonec navrhl předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Zejména opoziční poslanci si během jednání nenechali ujít příležitost kritizovat nejen rozpočet, ale také politiku současné vlády. Vládní politici reagovali jen na výroky, které považovali za nepřiměřené.  

Stát má by měl podle vlády hospodařit se schodkem přes 38 miliard, přičemž výdaje nemají převýšit 1,152 biliónu korun a příjmy mají dosáhnout 1,114 biliónu korun. O konečné podobě a osudu rozpočtu mají poslanci rozhodovat v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám