Hlavní obsah

Smartwings měly meziročně o 200 procent cestujících víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost Smartwings loni přepravila na svých linkách téměř 2,53 milionu cestujících, což bylo meziročně o 199 procent více. Dalších 159 tisíc pasažérů dopravce přepravil na palubách svých letadel pro jiné dopravce. Informovala o tom ve čtvrtek společnost Smartwings.

Foto: David W Cerny, Reuters

Letadlo společnosti Smartwings

Článek

Nejvíce cestujících, přes 1,55 milionu, cestovalo se Smartwings na leteckých linkách z nebo do České republiky. Ve srovnání s předchozím rokem šlo o nárůst více než 221 procent. Dalších 981 tisíc pasažérů pak cestovalo ze zahraničních bází, tedy z letišť v Polsku, Francii, Německu, Izraeli, Maďarsku, na Slovensku a Kanárských ostrovech.

Dopravce loni vypravil přes 18 800 letů, meziročně o 170 procent více. Letadla společnosti mířila na 287 letišť. Na pravidelných linkách Smartwings loni přepravily 1,23 milionu cestujících, na charterových letech dalších 1,29 milionu pasažérů.

Kromě vlastních pravidelných a charterových letů společnost během roku zajišťovala také speciální lety pro mezinárodní firmy nebo humanitární a sportovní organizace. Nově společnost zajišťovala leteckou dopravu také pro německé cestovní kanceláře z letišť v Německu a Švýcarsku, a od podzimu nová letecká spojení z Kanárských ostrovů do šesti evropských destinací.

Piloti stáhli insolvenční návrh na Smartwings

Ekonomika

Smartwings od loňského listopadu spolupracují s německými aerolinkami Eurowings, kdy v rámci tzv. codesharingu nabízejí letenky na linky německého dopravce i prostřednictvím svých prodejních kanálů. Dohodu o sdílení kódů Smartwings obnovily i s izraelskou leteckou společností Israir Airlines.

Nové kontrakty v USA a Izraeli

Český dopravce se loni dohodl také na zajišťování letecké přepravy s cestovními kancelářemi EXIM Tours a CK FIischer na další tři roky a na podzim s cestovní kanceláří Čedok. Společnost spolupracovala i s cestovními kancelářemi v zahraničí. Přes přetrvávající pandemii covid-19 Smartwings loni získaly kontrakty v USA a Izraeli na využití svých letadel přes aktuální zimní sezonu.

Hospodaření Smartwings předloni skončilo ztrátou 2,5 miliardy korun po zisku 133,4 milionu korun o rok dříve. Kvůli epidemii covidu-19 dopravci klesl počet cestujících o více než čtyři pětiny. Firma se musela vypořádat mimo jiné s výpadkem tržeb a s dopady nuceného přerušení provozu letadel Boeing 737 MAX.

Absurdní hra na ekologii. Brussels Airlines za zimu vypravila tři tisíce prázdných letů

Zahraniční

Největší česká letecká společnost Smartwings patří do koncernu Smartwings Group ze skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Kromě pravidelných linek a charterových letů Smartwings dlouhodobě zajišťují také velké množství speciálních letů pro mezinárodní firmy, světové humanitární a sportovní organizace. Flotila Smartwings Group čítá 43 letadel. Její dceřinou společností jsou České aerolinie.

Reklama

Výběr článků

Načítám