Hlavní obsah

Smartwings chtějí od státu 900 milionů korun

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letecká skupina Smartwings žádá stát, aby jí poskytl půjčku nebo garanci ve výši 900 milionů korun. Uvedl to server Lidovky.cz. Další zhruba miliardu korun by do firmy měli vložit její akcionáři. Součástí skupiny jsou aerolinky Smartwings a České aerolinie (ČSA). Firmu, podobně jako další přepravce, postihla opatření proti koronaviru, kdy se letecká doprava prakticky zastavila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zaparkovaná letadla 29. března 2020 na letišti Václava Havla v Praze

Článek

Předseda představenstva a spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně v minulých dnech v médiích uvedl, že firma bude na to, aby se dostala z problémů, potřebovat až dvě miliardy korun.

Stát by měl za poskytnutí peněz získat místo v dozorčí radě, případně možnost do budoucna ovlivňovat strategii Smartwings.

Krach Smartwings? Ryanair už se třese na uvolněné linky

Ekonomika

Smartwings měly ještě před koronavirovou krizí problémy způsobené nedodáním 22 letadel Boeing 737 MAX. Podle slov své mluvčí Vladimíry Dufkové se ale „s touto skutečností velmi dobře vypořádaly”.

V současnosti skupina čelí dalším finančním problémům kvůli propadu zájmu o cestování v důsledku koronavirové krize.

Smartwings patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe.

Stát zvažuje vstup do Smartwings. Nevím, proč to máme platit, reaguje Kalousek

Ekonomika

Možnou státní pomoc aerolinkám kritizovali někteří ekonomové, podle nichž nejde o strategickou firmu a není třeba, aby k ní stát přistupoval jinak než k ostatním společnostem.

Šéf irských aerolinek Ryanair Michael O’Leary již dříve řekl, že pokud by skupina Smartwings padla, Ryanair její linky ráda nahradí. „Praha je velmi atraktivní destinace a my všichni tu své kapacity budeme navyšovat,“ dodal.

Reklama

Související články

Schillerová: Nejlepší by bylo koupit ČSA

Bylo by nejlepší, kdyby stát koupil České aerolinie (ČSA). V rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)....

Znárodnění ČSA nic neřeší, říká ekonom

Od chvíle, kdy vypukla koronavirová krize, se hovoří o možném vstupu státu do Českých aerolinií (ČSA), které patří do skupiny Smartwings. Ministryně financí...

Výběr článků

Načítám