Hlavní obsah

Slovenským elektrárnám hrozí kvůli nové dani bankrot, varuje jejich šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po zavedení zvláštního zdanění nadměrného zisku z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách hrozí podniku Slovenské elektrárny bankrot. Řekl to generální ředitel podniku Branislav Strýček.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel podniku Slovenské elektrárny Branislav Strýček.

Článek

Daň schválila tento týden vláda a zákon jde ve zrychleném řízení do parlamentu. Kabinet si od něj slibuje, že jen letos získá stát na této dani 52 milionů eur (1,3 miliardy korun).

Vedení podniku tvrdí, že vláda chce novou daní vybírat fiktivní zisky. „Vynaložíme všechny naše prostředky na to, abychom tu situaci zvrátili. Očekáváme na toto téma diskusi, aby naše společnost nebyla zlikvidována,“ řekl Strýček na páteční tiskové konferenci.

V opačném případě už v březnu hrozí podle generálního ředitele společnosti vyhlášení konkurzu. „Banky se nás ptají, zda budeme schopni splácet naše úvěry. Pokud své závazky nebudeme moci splnit, neposkytnou nám další prostředky,“ upozornil generální ředitel.

Obchod s elektřinou z jádra. Slovensko chystá mimořádné daně za nadměrný zisk

Evropa

Podle návrhu vlády by mimořádným zdaněním nadměrného zisku při obchodování s elektřinou z jádra měla země letos získat 52 milionů eur a v příštích letech asi 300 milionů eur (7,3 miliardy korun). „Tuto daň nebude možné přenést na konečného spotřebitele,“ uvedl ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a solidarita – SaS).

Je to absolutně bezprecedentní a nevhodné ovlivňování podnikatelského prostředí
Branislav Strýček, generální ředitel Slovenských elektráren

Ministr financí Igor Matovič konstatoval, že ze zmíněné částky 52 milionů eur půjde na kompenzaci vysokých cen energií 30 milionů (728 milionů korun) základním a středním školám, 12 milionů eur (291 milionů korun) dostanou nemocnice a deset milionů eur (243 milionů korun) zařízení sociálních služeb.

O zavedení zvláštní daně se společnost dozvěděla z médií a vláda s nimi na toto téma nejednala. „Je to absolutně bezprecedentní a nevhodné ovlivňování podnikatelského prostředí,“ zdůraznil Strýček.

Slovenské elektrárny varovaly, že po případném zavedení zvláštní daně bude zastavena dostavba čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce a ohroženo spuštění třetího bloku, který je už dokončen. Tím se podle podniku zmaří celkové investice ve výši šesti miliard eur (téměř 146 miliard korun).

Slovenské elektrárny jsou největším výrobcem elektrické energie v zemi s podílem 66 procent a v roce 2020 vyrobily téměř 19 tisíc gigawatthodin elektřiny. Firmu vlastní italský Enel, český EPH a stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám