Hlavní obsah

Obchod s elektřinou z jádra. Slovensko chystá mimořádné daně za nadměrný zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda chce získat dodatečné peníze v boji s vysokými cenami energií mimořádným zdaněním z nadměrného zisku při obchodování s elektřinou z jádra. Příslušný návrh schválil ve středu kabinet premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO).

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Podle návrhu by mimořádným zdaněním nadměrného zisku při obchodování s elektřinou z jádra měla země letos získat 52 milionů eur (1,3 miliardy korun) a v příštích letech asi 300 milionů eur (7,3 miliardy korun).

„Tuto daň nebude možné přenést na konečného spotřebitele,“ zdůraznil ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a solidarita – SaS).

Jediným výrobcem elektřiny z jádra jsou v zemi Slovenské elektrárny, které vlastní italský Enel, český EPH a stát.

Jourová: Uznání jádra je vítězství zdravého rozumu

Domácí

Slovenské elektrárny by měly od března 2022 platit měsíčně 50procentní daň z nadměrného zisku při obchodování s elektřinou vyráběnou jaderným zařízením.

Ministr financí Igor Matovič konstatoval, že ze zmíněné částky 53 milionů eur půjde na kompenzaci vysokých cen energií 30 milionů (728 milionů korun) základním a středním školám, 12 milionů eur (291 milionů korun) dostanou nemocnice a deset milionů eur (243 milionů korun) zařízení sociálních služeb.

Vedení Slovenských elektráren varovalo, že schválení zákona povede k bankrotu podniku, k zastavení procesu spuštění třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce, dostavby čtvrtého bloku a tím se zmaří celkové investice ve výši šesti miliard eur (téměř 146 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám