Hlavní obsah

Slovensku hrozí odlesnění

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), bož

Situace ve slovenských lesích je extrémně špatná. Ochránci přírody dlouhodobě upozorňují, že Nízkým Tatrám a dalším místům hrozí odlesnění. Situace však za poslední dva roky ještě více zhoršila v důsledku masivního kácení stromů kvůli kůrovci. Za posledních deset let mělo zmizet 700 kilometrů čtverečních lesů.

Foto: Mapy.cz

Mizející lesy v okolí Levoče

Článek

Sdružení ochránců přírody VLK proto požaduje dočasné zastavení těžby dřeva v zemi do doby, než vznikne spolehlivý systém pravidel a kontroly lesohospodářských aktivit ve slovenských lesích. „Změny se v tomto směru uskutečňují velmi pomalu, a to se využívá k intenzivní těžbě,“ upozornil šéf sdružení VLK Juraj Lukáč.

„Je potřeba vyhlásit dočasnou uzávěru na těžbu dřeva v našich lesích, aby se získal čas na zavedení systémového pořádku, co se týče těžby, její kontroly a prodeje dřeva,“ zdůraznil Lukáč.

Měla by být možnost hlásit nelegální těžbu

Ochranáři chtějí důslednou kontrolu těžby i za pomoci občanů. Zřízen by měl být veřejný portál, z něhož by občané mohli získat informace, zda je na daném místě těžba dřeva povolena.

„Tímto způsobem by občané mohli hned zjistit, který kamion naložený dřevem je v lese legálně a který nikoliv. V případě pirátské těžby to mohou hned nahlásit policii,“ dodal Lukáč.

Zmizelo 700 kilometrů čtverečních

Ochránci přírody nesouhlasí s argumentací ministerstva zemědělství, že rozloha lesů na Slovensku roste. „Satelity, které jsou mimo dosah ministerstva zemědělství, ukazují krutou pravdu, že za deset let zmizelo na Slovensku 700 kilometrů čtverečních lesa, co je přibližně rozloha Nízkých Tater,“ upozornil Lukáč.

Foto: Mapy.cz

Podle něj jsou lesy na Slovensku káceny mnohem rychleji, než rostou lesy nové. Proto by se podle něho měla udělat rovněž inventarizace skladových zásob.

Problém s kůrovcem

Slovenské ministerstvo zemědělství vidí za úbytkem lesů na Slovensku změnu klimatu. Velké množství smrkových porostů totiž nedokáže odolávat náporu větrných smrští, sucha a nevídanému rozmachu škůdců.

Ministryně zemědělství Gabriela Matečená (SNS) zdůraznila, že ve snaze zabránit větším škodám působeným kůrovcem mají lesníci zákonnou povinnost odstraňovat kalamitu do šesti měsíců. „Pokud nebudeme dělat nic, škody budou mnohem větší. Nedělat nic znamená, že naše lesy budou ubývat ještě rychlejším tempem. Potřebujeme sázet, nikoliv sedět se založenýma rukama,“ tvrdí ministryně.

Ministryně upozornila na příklad Vysokých Tater, kde plocha zničená kůrovcem je stejně velká jako plocha, kterou zasáhla větrná smršť v roce 2004. Lesníci jsou povinni vykácené stromy nahradit nově zasazenými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám