Hlavní obsah

Slovensko zavádí 50procentní slevu pro ty, kdo jezdí do práce vlakem

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovensko zavádí od letošního února poloviční ceny jízdného pro ty cestující, kteří využívají vlaky pravidelně, například na cestu do práce. Ve středu o tom rozhodla vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Foto: Profimedia.cz

Po odpuštění jízdného důchodcům a studentům zavádí Slovensko i poloviční slevu pro ty, kteří cestují vlakem do práce.

Článek

„Domníváme se, že tím ještě zatraktivníme železniční dopravu a může se zvýšit počet cestujících,“ uvedl Fico po zasedání vlády. Sleva se týká těch, co si kupují týdenní nebo měsíční jízdenky.

„Jedná se o nejekologičtější formu přepravy cestujících a zároveň je to mnohem bezpečnější forma přepravy než po silnicích,“ konstatoval ministr dopravy Ján Počiatek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sleva pro tyto cestující dosáhne 50 procent ve srovnání s cenou jednotlivě kupované jízdenky. Sleva platí pro druhou třídu ve vnitrostátní přepravě. Nové opatření se bude kromě Železniční společnosti Slovensko týkat také soukromého přepravce RegioJet, který jezdí na trati Bratislava–Komárno.

Mluvčí Železniční společnosti Slovensko Jana Morháčová Novinkám řekla, že cestující s týdenní a měsíční jízdenkou tvořili loni asi 11 procent z celkového počtu cestujících. V současnosti dosahuje sleva pro tyto cestující ve srovnání s jednotlivou jízdenkou 30 až 45 procent.

Slovensko loni 17. listopadu zavedlo cestování zdarma pro důchodce, studenty a děti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám