Hlavní obsah

Slovensko chystá výrazné zvýšení minimální mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská vláda chystá nejvýraznější zvýšení minimální mzdy za poslední roky. Nejnižší měsíční výdělek na Slovensku by měl od příštího roku dosáhnout 380 eur (10 580 korun). V Česku se má minimální mzda zvýšit na 9 200 korun.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Minimální mzda je na Slovensku už teď vyšší, než v České republice. V současné době činí 352 eur, tedy zhruba 9 800 korun, zatímco v ČR je minimální mzda 8 500 korun.

Minimální mzdu na Slovensku sice pobírá jen zlomek zaměstnanců, od její výše ale závisí například příplatky za práci v noci nebo za pracovní pohotovost.

Odbory a zaměstnavatelé se nedohodli

Slovenské ministerstvo sociálních věcí navrhlo zvýšit minimální mzdu o 28 eur, což by bylo o 7,95 procenta. Byl by to zároveň největší nárůst od roku 2009. Ministerstvo tak učinilo poté, co se zaměstnavatelé a odbory na úpravě minimální mzdy tradičně nedohodli. Zatímco odboráři požadují její razantnější zvýšení, zástupci firem by uvítali, kdyby náklady na pracovní sílu nevzrostly.

Záměr výrazněji zvýšit minimální mzdu představila vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica stranickému sněmu letos v červnu. Tento krok je jedním ze souboru opatření, kterými chce levicový kabinet zlepšit životní úroveň obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci budou mít minimální mzdu 39 tisíc

Dolní komora německého parlamentu ve čtvrtek drtivou většinou schválila plošné zavedení minimální mzdy 8,5 eura (přes 230 korun) za hodinu. O zavedení jedné...

Výběr článků

Načítám