Hlavní obsah

Slevy v dopravě už nás stály přes tři miliardy, skoro půl miliardy na měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vysoké, 75procentní slevy na jízdenky pro vybrané skupiny obyvatel Češi za prvních sedm měsíců zaplatili 3,2 miliardy korun. To vychází na více než 450 milionů měsíčně, jen za březen to bylo 454 milionů. Ve čtvrtek to za ministerstvo dopravy uvedl mluvčí František Jemelka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Největší část kompenzací jsme v březnu zaplatili Českým dráhám.

Článek

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou od loňského září využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného, kterou loni schválila vláda. Všechny ostatní, kteří se studentům a důchodcům na slevu skládají, to podle ministerstva dopravy bude stát šest miliard.

Největší část kompenzací čeští daňoví poplatníci v březnu zaplatili Českým dráhám, a sice 184 milionů korun. České dráhy se na platbách za slevy podílejí v prvních sedmi měsících asi ze 43 procent.

Dalších 28,7 milionu korun poslali daňoví poplatníci za levné jízdenky RegioJetu. Mezi autobusovými dopravci fakturovala nejvyšší částku společnost Student Agency, které stát proplatil chybějících 15,7 milionu korun.

Nejvíce stát dopravcům za poskytnuté slevy zaplatil v říjnu, kdy kompenzace činily 512 milionů korun. Naopak v prosinci to bylo skoro o 100 milionů korun méně, což bylo zapříčiněno zejména vánočními svátky.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V rámci železniční dopravy platí pouze ve vozech druhé třídy.

Kompenzace dopravcům za levné jízdenky
Vlaky:
České dráhy184,641 mil. Kč
RegioJet28,798 mil. Kč
LEO Express10,184 mil. Kč
GW Train Regio1,933 mil. Kč
ARRIVA Vlaky940 952 Kč
Autobusy:
Student Agency15,747 mil. Kč
ČSAD Vsetín12,422 mi. Kč
Arriva střední Čechy12,373 mil. Kč
Arriva východní Čechy11,680 mil. Kč
Arriva Morava11,267 mil. Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám