Hlavní obsah

Škodu dostihl koronavirus. Lidé pracují i dvě směny po sobě, tvrdí odboráři

Novinky, ČTK, alt, rap
Aktualizováno

Provoz v mladoboleslavské Škodě Auto komplikuje pandemie koronaviru. Na výrobních linkách už nastal podstav. Týdeník Škodovácký odborář uvedl, že to firma řeší tak, že agenturní pracovníci z noční směny nastupují ráno návazně na další směnu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lakovna v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. Ilustrační foto

Článek

"Řešení firma nalezla tak, že nutí agenturní zaměstnance, aby po noční pokračovali na ranní směnu, a nahradili tak chybějící pracovníky. Podotýkáme, že toto je ten nejhorší hazard s lidským zdravím," doplnili odboráři.

Agenturní zaměstnanci musí podle odborů po noční směně čekat, až se zjistí, kolik lidí se nedostavilo do práce, a pak jsou podle potřeby posíláni na další směnu. Odbory to kritizují.

"Takto zneužívat bezbrannosti pracovníků, závislých na této prekérní formě zaměstnání a obživy, je nedůstojné nejen v rámci firmy Škoda, ale i v celém koncernu Volkswagen," uvedl Škodovácký odborář.

V automobilkách Škody jsou stovky nakažených, uvedly odbory

AutoMoto

Ve čtvrtek odpoledne se k tvrzení odborářů vyjádřila i sama společnost Škoda Auto. „V přístupu k agenturním zaměstnancům v režimu dočasného přidělení dodržuje firma Škoda Auto ve všech aspektech srovnatelné podmínky s kmenovým personálem. Řídíme se platnými předpisy a také Chartou agenturního zaměstnávání, která je uzavřena s Odbory KOVO. Veškeré přesčasy jsou vždy na dobrovolné bázi. Aktuálně s přihlédnutím k současné situaci možnost práce přesčas ve firmě po dohodě s Odbory KOVO hromadně nevyužíváme,“ uvedla mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová.

Týdeník také uvedl, že Škoda plánuje do roku 2023 propustit 3000 lidí. Už nyní se prý zastavil nábor personálu mimo výrobní oblasti.

Škoda Auto zaměstnává téměř 39 000 lidí, z toho v Česku asi 34 000. Jedná se o kmenové zaměstnance, kromě nich v automobilce pracují i agenturní pracovníci. Firma se k informacím zveřejněným v týdeníku nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám