Hlavní obsah

Škoda opět zvažuje výrobu Superbu v Německu

Škoda Auto bude na začátku příštího desetiletí potřebovat jen v Evropě další výrobní kapacitu pro zhruba 400 tisíc vozů. Bude to řešit hledáním možností v rámci svých závodů i dalších továren mateřského koncernu VW. Dál se diskutuje o převedení výroby Superbu do německého Emdenu. Na autosalonu v Paříži to řekl předseda představenstva Bernhard Maier.

Foto: Mlch Petr, ČTK

Předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier při představení SUV Škoda Kodiaq RS.

Článek

Krajní variantou je výstavba nové továrny. Rozhodnutí by mělo padnout do začátku příštího roku.

„Škoda Auto v současnosti jede na samé hranici své kapacity. Vytíženost našich závodů je 119 procent, což je nejvíce v branži. O naše vozy je zájem, v příštím roce bychom mohli prodat o 200 000 aut více, než stihneme vyrobit,” uvedl.

V rámci opatření pro zvýšení výrobní kapacity Škoda například poveze 65 000 karoserií pro nové Fabie k nalakování do německého závodu VW v Osnabrücku a ve stejné lokalitě se bude montovat i 45 000 vozů Karoq.

V poslední době se také podle Maiera vedla diskuse o převedení výroby Superbu do německého Emdenu. Pokud by to rozhodnutí padlo, týkalo by se až nástupce současného modelu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb první generace

Podle neoficiálních informací by se částečně mohla uvolnit kapacita závodu v Mladé Boleslavi například díky ukončení výroby modelu Toledo pro Seat. Naopak Seat Ateca se bude zřejmě v Kvasinách vyrábět dál.

Dílčím řešením by mohlo být zavedení šestidenního pracovního týdne, což ale obnáší složitá vyjednávání s odboráři. Znamenalo by to navýšení počtu směn ze stávajících 15 až na maximum 18.

V letošním roce Škoda čeká, že překročí loňskou výrobu 1,2 miliónu vozů. „Nelze ale říci, o kolik to bude, protože se potýkáme s dopady zavedení nového homologačního emisního měření WLTP,” podotkl. U některých modelů se kvůli větší časové náročnosti měření podaří ukončit homologační proces až na začátku příštího roku a teprve poté se dostanou k zákazníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám