Hlavní obsah

Škoda Auto zvýšila tržby na rekordních 338 miliard

– Mladá Boleslav • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký

Tuzemská automobilka Škoda Auto zveřejnila ve středu dopoledne své loňské hospodářské výsledky. V roce 2015 dosáhla tržeb 12,5 miliardy eur, tedy zhruba 338 miliard korun. Zisk po zdanění činil 708 miliónů eur, překročil tedy 19 miliard korun.

Foto: Škoda Auto

Výroba v automobilce Škoda Auto

Článek

Výroba aut s okřídleným šípem na kapotě celosvětově klesla z předloňských 1,049 miliónu na loňských 1,037 miliónu vozů. Díky tomu, že se prodávala auta z dřívějších zásob, naopak vzrostly dodávky vozů zákazníkům z 1,037 miliónu aut na 1,056 miliónu prodaných vozů.

Poklesly také investice, a to z 698 miliónu eur na 591 miliónů eur, což je přibližně 16 miliard korun. Počet zaměstnanců pracujících ve firmě Škoda bez agenturních pracovníků vzrostl meziročně o necelou tisícovku na 26 646 lidí.

„I přes náročné podmínky na trzích automobilka v minulém roce udržela svůj kurz a dosáhla nových rekordních výsledků prodeje, tržeb i hospodářského výsledku,“ hodnotil předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier. „Dosáhli jsme nové výkonnostní úrovně a náš úspěch je trvale udržitelný,“ dodal Maier, který plánuje pokračování v započaté růstové strategii.

„V centru pozornosti přitom jsou nové alternativní automobilové koncepce, digitalizace individuální mobility s novými nabídkami pro naše zákazníky a rozšíření palety vozů kategorie SUV,“ připomněl šéf automobilky. Svou novinku z tohoto segmentu Škodu Kodiaq hodlá automobilka představit letos na podzim.

Foto: www.skoda-news.cz

Škoda Kodiaq (ilustrace)

Roste počet zaměstnanců

Automobilka zaměstnává stále větší počet lidí. Ke konci loňského roku jich bylo téměř 26 700. „V roce 2016 se předpokládá nárůst počtu zaměstnanců zhruba o další 2 tisíce lidí v souvislosti především s nástupem výroby dvou nových modelů v závodu v Kvasinách, kde se bude vyrábět nové SUV značky Škoda i další koncernové značky Seat,“ potvrdil člen představenstva zodpovědný za personální oblast Bohdan Wojnar.

Připustil, že sehnat dostatek kvalifikovaných sil v tomto regionu není úplně snadné. „Spolupracujeme s úřady práce v tomto regionu, snažíme se podporovat mobilitu,“ dodal Wojnar, podle něhož by měl v této oblasti pomoci i stát, aby se zlepšila například infrastruktura.

Výroba SUV nejspíš od října

Nové SUV značky Škoda vycházející z designové studie Vision S zatím nemá definitivně určený název. Kodiaq nebo jiná označení zatím nejsou definitivně schválená. Název musí fungovat ve všech jazycích na celém světě. Nové označení brzy oznámíme,“ uvedl šéf automobilky Maier.

Nyní už je rozjetá předsériová výroba. Světovou premiéru by měl mát nový sportovní model, od kterého si vedení automobilky slibuje další nárůst prodejů, na podzimním autosalonu v Paříži. Krátce nato se má zahájit i sériová výroba a prodej bude zahájen na počátku následujícího roku.

Segment SUV by měl být tím, na co se automobilka hodlá v budoucnu soustředit.

Reklama

Výběr článků

Načítám