Hlavní obsah

Škoda Auto díky zájmu v Německu obnoví páteční výrobu

Právo, Martin Procházka
MLADÁ BOLESLAV

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto obnoví díky silné poptávce koncem února dočasně pozastavenou páteční výrobu. „Hlavně díky poptávce v Německu budeme poslední únorový pátek a všechny pátky v březnu vyrábět model Fabia,“ řekl Právu ve čtvrtek mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

V Německu je poptávka po modelu Fabia.

Článek

Mluvčí upřesnil, že zatím není jasné, kolik vozů se během pěti dodatečných pracovních dní vyrobí.

Škoda Auto ke konci roku kvůli poklesu poptávky několikrát omezila výrobu a před Vánoci zahájila odstávku, která skončila 12. ledna. Odstávka se týkala všech tří českých závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. Vedení automobilky rozhodlo, že do června 2009 omezí výrobu na čtyři pracovní dny v týdnu.

Němci využívají zavedení šrotovného

Poptávka po vozech značky Škoda v Německu v posledních dnech výrazně stoupla a někteří prodejci mají již objednávky na několik měsíců dopředu. Důvodem zájmu zejména o menší modely jako Fabia nebo Roomster je schválení takzvaného šrotovného. Německo zavedlo vyplácení bonusu 2500 eur (přes 70 000 korun) za koupi nového energeticky úsporného automobilu a sešrotování nejméně devět let starého vozu.

K podobné podpoře obnovy vozového parku se hlásí nebo k ní již přistoupila více než desítka členských zemí EU. O zavedení šrotovného ve výši několika desítek tisíc korun se diskutuje i v Česku. Podporuje jej například ČSSD, proti je naopak ministr financí Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám