Hlavní obsah

Sklárna, která dělala i České lvy, zkrachovala

Aktualizováno

Krajský soud v Praze v pátek poslal do konkurzu nižborskou sklárnu Rückl Crystal, která je od června v úpadku. Firma zhruba se 130 zaměstnanci má více než stoletou tradici, v minulosti vyráběla mimo jiné filmové ceny Český lev. Když se dostala do ekonomických problémů, sama na sebe podala insolvenční návrh.

Článek

Soud rozhodl o konkurzu, protože nebyl ve stanovené lhůtě podán návrh na reorganizaci podniku.

Insolvenční správce David Jánošík by dal přednost prodeji celého závodu než prodeji po částech. "Někdy začátkem září se sejde zvolený věřitelský výbor a rozhodne o způsobu zpeněžení," řekl Jánošík po páteční schůzi věřitelů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do insolvenčního řízení se přihlásilo šest desítek věřitelů s pohledávkami za více než 156 miliónů korun. Je mezi nimi například společnost Swiss Forfait s pohledávkou převyšující 60 miliónů nebo firmy RWE Energie a Česká spořitelna.

Rodinná tradice

Hodnota sklárny byla oceněna na 74 miliónů korun. "Podnik dlužníka je v současné době stále provozován, stále vyrábí," připomněl Jánošík.

Sklárnu postihl propad poptávky za ekonomické krize a kvůli politickým událostem v tradičních odbytištích, především v Egyptě, Íránu a Rusku. Finanční situaci vyhrotila loňská havárie  výrobního zařízení.

Sklářský rod Rücklů je s výrobou skla spjat už dlouho. Jan Rückl založil svou firmu v roce 1846 v Cyranově Ostrově. Jeho syn postupně vystavěl sklárny ve Včelničce, Skalici a v roce 1903 v Nižboru.

Činnost firmy byla ukončena znárodněním v roce 1945 a výroba pokračovala pod značkou Bohemia. V roce 1992 obnovil činnost společnosti Jiří Rückl. Firmu musel koupit, protože stát ji znárodnil na základě Benešových dekretů po roce 1945 a restituce se týkala jen majetku zabaveného po únoru 1948.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám