Hlavní obsah

Senát schválil vládě vydání dluhopisů za 153 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát schválil vládě vydání dluhopisů za 153 miliard korun na krytí letošních rozpočtového schodku, který má být o deset miliard vyšší. Krom toho senát schválil vydání dluhopisů za 14 miliard korun na krytí schodku loňského rozpočtu. Ten měl být původně 38 miliard korun, ale nakonec kvůli hospodářské krizi a výpadku příjmů vzrostl na 192 miliard korun. Návrh musí ještě posoudit prezident.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ministr financí Eduard Janota uvedl, že peníze z těchto dluhopisů potřebuje "formálně zaúčtovat do státního závěrečného účtu za rok 2009". Tyto peníze totiž už musel v závěru loňského roku použít k zákony stanoveným výdajům na důchody, politiku nezaměstnanosti, nemocenské dávky a na závazky z dluhové služby.

Senátoři o dluhopisech rozhodli po více než dvouhodinové debatě mimo jiné o tom, kdo za rozpočtové schodky a zadlužování České republiky může. Vzájemně se z toho obviňovali sociální a občanští demokraté. Pro zákon nakonec hlasovalo 61 ze 70 přítomných senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám