Hlavní obsah

Senát chce pro příští rok zachovat současné sazby DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát na podnět ČSSD doporučil zachovat sazby daně z přidané hodnoty (DPH) v příštím roce na současné výši 14 a 20 procent. Sociální demokraté chtějí zabránit tomu, aby kvůli možnému sjednocení sazeb na 17,5 procenta zdražily léky a potraviny. Podle předsedy senátního hospodářského výboru Jana Hajdy (ČSSD) je to nepřijatelné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Horní komora tak ve čtvrtek upravila novelu, která měla původně zavést pro většinu podnikatelů povinnost podávat přiznání k DPH elektronicky. Novelu proto bude muset znovu posoudit Sněmovna.

Zachování sazeb DPH na současné výši doporučil také poslanecký rozpočtový výbor v rámci stabilizačního daňového balíčku, v němž vláda navrhla naopak zvýšit sazby od příštího roku o jeden procentní bod.

Balíček se jí však nedaří prosadit zejména kvůli šestici poslanců ODS. Ti nepřistoupili ani na kompromisní návrh premiéra Petra Nečase, který navrhoval zvýšit o jeden procentní bod pouze spodní sazbu DPH.

Podle nyní platných zákonů, které chtěla vláda balíčkem měnit, se mají příští rok obě sazby daně z přidané hodnoty sjednotit na 17,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám