Hlavní obsah

Šejkům docházejí peníze a chystají revoluci. Poprvé zavedou DPH

Novinky, tov

Šest zemí Perského zálivu chce společně zavést od příštího roku pětiprocentní DPH. K daňové revoluci, která bude mimořádně administrativně náročná, je nutí levnější ropa a výdaje na armádu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ministerstvo financí Spojených arabských emirátů.

Foto: Profimedia.cz

Věž Burj Al Arab v Dubaji, Spojené arabské emiráty

Článek

Zavést DPH plánují země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) proto, aby nebyly tolik závislé na příjmech z ropy. Podle britského listu The Independent jsou důvodem také vyšší výdaje na obranu v souvislosti s válkou v Sýrii či konfliktem v Jemenu.

Společné zavedení DPH šesti zeměmi Perského zálivu označili experti a soukromě i někteří politici za administrativně velmi obtížné, připomíná Reuters. Musí vytvořit úřady dohlížející na výběr DPH, registrovat firmy a naučit je, jak daň platit. Region má tradici velmi nízkého zdanění, například v Saúdské Arábii nebo Kataru se neplatí ani daň z příjmů fyzických osob.

Náměstek ministra financí Spojených arabských emirátů (SAE) Júnis al-Chúrí ale tvrdí, že se země dohodly na koordinovaném zavedení DPH. „Od 1. ledna 2018 chceme zavést pětiprocentní DPH v zemích GCC,” uvedl. Dalšími členy GCC jsou Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar, Omán a Bahrajn.

SAE očekávají, že na dani za první rok vyberou asi 12 miliard dirhamů (73 miliard korun), což je skoro jedno procent ročního HDP země. Příjem z DPH se má postupně zvyšovat díky hospodářskému růstu. Se zvyšováním sazby nad pět procent se podle náměstka zatím nepočítá - případně by mu musela předcházet důkladná analýza. Pro srovnání, v zemích EU se základní sazba DPH pohybuje mezi 17 až 27 procenty.

Ze začátku se úřady budou snažit zaregistrovat všechny firmy s ročními tržbami nad 100 tisíc dolarů (2,2 miliónu korun).

Dalším zdrojem financování má být v SAE vydávání federálních dluhopisů díky novému zákonu. Doposud mohly dluhopisy vydávat jednotlivé emiráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám