Hlavní obsah

Sehnat výdělek je pro studenty těžší

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková

Už sedmnáct dnů mají studenti, kteří si chtějí vydělat pomocí brigády, těžší život. Způsobil to zákon o zaměstnanosti, který ve snaze chránit je zkomplikoval život jim i agenturám, které studentům práci zprostředkovávají.

Foto: Pavel Svoboda (archiv)

Právě vychází CD Historické varhany v Dobrušce II aneb Ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky. Natočil ho laureát mezinárodních soutěží Pavel Svoboda.

Článek

Zákon totiž pracovním agenturám uložil povinnost uzavírat se studenty pouze ty smlouvy, ze kterých za ně bude agentura platit sociální a zdravotní pojistné.

Takovou smlouvou je například dohoda o pracovní činnosti, ale už jí není dohoda o provedení práce.

Opatření má zajistit brigádníkům stejné pracovní a mzdové podmínky, jaké mají stálí zaměstnanci, a má také vést k tomu, že studentům budou tyto brigády uznány pro nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Navýšení nákladů

Problém je v tom, že odvody pojistného agentura promítne do celkové ceny firmě, která brigádníky hledá. A protože vysoké ceny už nejsou pro firmu výhodné, ztratí o brigádníky najímané přes agenturu zájem.

"Cena stoupne o 47 procent, tedy o odvody zdravotního a sociálního pojištění. Jestliže zatím stál student firmu v průměru 75 korun za hodinu, teď ji stojí už 110 korun. A to je moc. Ale řešit to jinak, například snížením odměny studenta, nemůžeme, protože by neměli stejné podmínky jako stálí zaměstnanci. A na úkor naší marže to také jít nemůže, protože bychom pak nemohli existovat," popsal situaci Právu René Kuchár z agentury Student.

"Troufnu si říci, že pokles zájmu je padesátiprocentní," dodal Kuchár.To je problém zvláště pro agentury, které začnou bojovat o přežití.

Práce bez pojištění

Studentům zůstala šance získat brigádu na dohodu o pracovní činnosti přímo u konkrétní firmy. S tou si pak sami mohou dohodnout podmínky brigády.

Na jedné straně může být taková dohoda pro studenta výhodnější, než kdyby se nechal zaměstnat přes agenturu, na druhé straně se to ale nemusí vždy podařit.

Pak má student možnost - chce-li si za každou cenu vydělat - že přistoupí i na dohodu o provedení práce, ze které firma pojištění neodvádí.

Pro něj to však znamená, že si zajistil pouze výdělek. Pokud se mu po studiu stane, že nesežene práci, nemůže takovouto brigádu vykázat úřadu práce jako potřebnou praxi pro nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Rychlejší, levnější cesta

Praxe, ze které není odváděno pojistné, se do nároku na podporu nezapočítává.

Navíc pro studenty bude sjednávání brigády přímo s firmou komplikovanější, než když si zadají požadavek agentuře, která za ně vše zařídí: "Než například sám obvolá dvacet třicet firem, tak mu pár stovek uteče jen na telefonech," připomněl Kuchár.

Anketa

Využíváte při hledání práce speciálních agentur?
Ano
40,4 %
Ne
59,6 %
Celkem hlasovalo 446 čtenářů.

Dohoda o pracovní činnosti

  • Může být uzavřena maximálně na polovinu stanovené týdenní pracovní doby, tedy na 20 hodin týdně.
  • Student může pracovat nepravidelně a nerovnoměrně, například jeden týden 10 hodin, druhý týden 15 hodin apod.
  • Dohoda zakládá účast na sociálním pojištění, započítává se proto do nároku na získání podpory v nezaměstnanosti i pro důchodové účely.

Zdroj ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám