Hlavní obsah

Šéfy Thomase Cooka vyšetřují kvůli krachu

Novinky, tov

Vrcholní manažeři cestovní kanceláře Thomas Cook čelí ve Velké Británii vyšetřování v souvislosti s krachem jedné z nejstarších cestovek světa. Jsou také terčem kritiky kvůli vysokým odměnám, informoval v úterý server BBC.

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Pasažéři zkrachovalé cestovky Thomas Cook na letišti na Mallorce.

Článek

Britská ministryně obchodu Andrea Leadsomová v dopise požádala správce, který dohlíží na likvidaci společnosti Thomas Cook, aby prověřil, zda konání manažerů nezpůsobilo škody věřitelům nebo penzijním fondům.

Žádost přichází po kritice vysokých odměn managementu. Od roku 2014 si nejvyšší vedení rozdalo na platech a bonusech dohromady 20 milionů liber (586 milionů korun).

Například generální ředitel Peter Fankhauser dostal loni na platech a odměnách 1,02 milionu liber (30 milionů korun). Fankhauser se v pondělí za krach omluvil a uvedl, že vedení udělalo vše pro záchranu firmy.

Premiér Boris Johnson se pozastavil nad tím, že si manažeři vypláceli „vysoké sumy“, zatímco to s jejich byznysem „šlo z kopce“. Podle něj se nyní má řešit, aby se něco takového neopakovalo. Manažeři by podle něj měli předcházet situacím, kdy stát a daňoví poplatníci platí za návrat lidí z dovolené.

Stínový ministr financí, labourista John McDonnell, vyzval bývalé manažery k vrácení vyplacených odměn.

Thomas Cook zkrachoval v pondělí, cestovka dluží skoro dvě miliardy liber (59 miliard korun).  V zahraničí uvázlo přes půl milionu klientů, nejvíce Britů. Krach se ale týká i 1100 českých turistů.

Konec cestovky připraví o práci kolem 22 tisíc lidí, z toho devět tisíc ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám