Hlavní obsah

Šéf Uberu odešel z týmu Trumpových poradců. Brání se negativní kampani #DeleteUber

Novinky, bož

Šéf alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick odstoupil z týmu ekonomických poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom server The Telegraph. Kalanick tak učinil po vlně veřejné kritiky, která chápala jeho účast v týmu poradců jako vyjádření podpory prezidentovy politiky. Kalanick přitom veřejně kritizoval Trumpův antiimigrační výnos.

Foto: Profimedia.cz

Kromě Kalanickovy účasti v týmu poradců odpůrci obviňovali Uber, že odmítl podpořit protesty proti Trumpově výnosu, které se konaly na letišti v New Yorku.

Článek

Uber od začátku kritizoval Trumpův exekutivní příkaz, který na 120 dní pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků a na 90 dnů zakázal vstup do USA všem lidem z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. [celá zpráva]

Uberu mimo jiné vadilo, že se výnos dotkl i jeho řidičů, kteří se kvůli němu nemohou vrátit do země. Společnost proto zřídila zvláštní fond, který má těmto lidem zajistit finanční podporu.

„Tento zákaz dopadne na množství nevinných lidí, což je téma, které chci nadnést v pátek, kdy jedu do Washingtonu na zasedání týmu Trumpových ekonomických poradců,“ řekl Kalanick v reakci na Trumpův výnos.

Členství v týmu prý nebyla podpora

Zasedání týmu, jehož členem je například šéf Tesla Motors Elon Musk, se však Kalanick už nezúčastní.

„Dnes jsem krátce hovořil s prezidentem o imigračním výnosu a jeho důsledcích pro komunitu řidičů Uberu. Dále jsem mu oznámil, že nemohu být součástí jeho týmu ekonomických poradců,“ uvedl Kalanick ve čtvrtek.

To, že na nabídku původně kývl, nebylo míněno jako vyjádření podpory Trumpovi nebo jeho programu, vysvětlil pak Kalanick v dopise zaměstnancům.

Uber terčem negativní kampaně

Uber se v předchozích týdnech stal terčem negativní kampaně #DeleteUber, kdy odpůrci prezidenta Trumpa vyzývali ke smazání mobilní aplikace, která umožňuje využívat služby řidičů této taxislužby.

Ve čtvrtek se konala demonstrace přímo před newyorskou budovou společnosti. Kromě kritiky Kalanickovy účasti v týmu poradců protestující také obviňovali Uber, že odmítl podpořit protesty na letišti v New Yorku, které byly namířeny proti Trumpově výnosu.

Stávkokaz

Ve druhém případě je to však kritika poněkud sporná. Jde o to, že na podporu protestů vyhlásily taxikářské odbory hodinovou stávku, která se týkala cest na letiště. Uber však nemá zaměstnance, jeho řidiči fungují jako smluvní partneři, a tak alespoň zrušil automatické zvyšování cen.

Systém automatického zvyšování cen podle poptávky (takzvaný surge pricing) je směřován především na řidiče. Vyšší cena zakázky v době zvýšené poptávky motivuje více řidičů, čímž se adekvátně zvýší i nabídka. [celá zpráva]

Zrušením zvyšování cen Uber zrušil i motivaci řidičů jezdit na letiště, čímž chtěl předejít tomu, že by překazili protitrumpovskou stávku.

Podle protestujících a odborů se Uber i tak projevil jako stávkokaz. Nutno však dodat, že taxikářským odborům a příznivcům amerických demokratů byla taxislužba trnem v oku již před touto událostí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Indii spustili „Uber pro traktoristy“

V Indii spustili aplikaci pro chytré telefony, která si okamžitě vysloužila přirovnání k alternativní taxislužbě Uber. Po objednání ale přijede místo osobního...

Výběr článků

Načítám