Hlavní obsah

Šéf Tesly: Australské výpadky elektřiny vyřešíme do 100 dní

Novinky, tov

Šéf výrobce elektromobilů a baterií společnosti Tesla Elon Musk prohlásil, že dokáže vyřešit problémy s elektřinou na jihu Austrálie za sto dní. Pokud by to nestihl, nebude si nic účtovat, napsal v pátek server BBC.

Foto: © Shannon Stapleton / Reuters, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk

Článek

Jih Austrálie trápí v posledních týdnech série výpadků elektřiny, tzv. blackoutů. Desítky tisíc domácností byly bez elektřiny. Výpadky souvisí s vlnou veder přes 40 stupňů Celsia, síť nezvládá, když všichni zapnou klimatizace na plný výkon.

Ve čtvrtek ředitel divize baterií Tesla Lyndon Rive řekl, že firma by mohla potíže vyřešit nainstalováním baterií o kapacitě 100 až 300 megawatthodin během sta dní.

Když se šéfa Tesly na sociální síti Twitter vlivný australský podnikatel Mike Cannon-Brookes, spoluzakladatel softwarové firmy Atlassian, zeptal, jak vážná je to nabídka, Musk napsal: „Tesla systém instaluje a zprovozní do 100 dní od podpisu smlouvy, nebo to bude zadarmo. Je to pro vás dostatečně vážná nabídka?”

Musk, kterého někteří označují za vizionáře – stojí například za vesmírným programem pro turisty Space X – upřesnil, že cena systému by měla být 250 dolarů (6400 korun) za kilowatthodinu.

„Promluvme si o tom,” přidala se vzápětí do debaty australská senátorka za Zelené Sarah Hanson-Youngová.

Austrálie se stále více spoléhá v dodávkách elektřiny na obnovitelné solární a větrné zdroje. Jejich slabinou jsou ale velké výkyvy produkce, které by mohly pomoci řešit právě bateriové systémy, dodává BBC.

Na budoucnost baterií v energetice sází i třeba německá firma Sonnenbaterie, ve které koupil podíl ČEZ. Česká firma HE3DA chystá příští rok na Karvinsku otevřít továrnu na baterie. Projekt vychází z patentu vynálezce Jana Procházky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám