Hlavní obsah

Šéf společnosti Walt Disney skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Iger odstupuje s okamžitou platností z funkce výkonného ředitele americké mediální a filmové společnosti Walt Disney. Vystřídá ho šéf divize zábavních parků Bob Chapek. Firma to oznámila v noci na středu. Podle zpravodajského serveru BBC se jedná o překvapivý krok.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Končící šéf Walta Disneyho Robert Iger.

Článek

Šedesátiletý Chapek se stane sedmým výkonným ředitelem v téměř stoleté historii podniku. Ve firmě působí od roku 1993.

Devětašedesátiletý Iger bude mít v podniku i nadále významné postavení. Do konce příštího roku bude výkonným předsedou firmy a bude mít na starosti dohled nad tvůrčím procesem.

Dědička impéria Disney označila plat šéfa firmy za „šílenství“

Ekonomika

Iger stál v čele společnosti Walt Disney od roku 2005. Podle členky správní rady Susan Arnoldové se tržní hodnota podniku během jeho funkčního období zpětinásobila. V současnosti se pohybuje kolem 230 miliard dolarů (5,3 bilionu korun).

Společnost Walt Disney pod jeho vedením převzala výrobce animovaných filmů Pixar, studio Marvel, produkční společnost Lucasfilm či zábavní aktivity filmové společnosti 21st Century Fox. Spustila rovněž streamovací službu Disney+.

V loňském roce měla společnost Walt Disney sedm zástupců v desítce komerčně nejúspěšnějších filmů světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Zisk Walt Disney klesl o polovinu

Zisk americké mediální a filmové společnosti Walt Disney ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 51 procent na 1,4 miliardy dolarů (32,2 miliardy korun). Za...

Výběr článků

Načítám