Hlavní obsah

Šéf Ryanairu: Rozlučte se s letenkami do 10 eur

Ředitel nízkonákladové letecké společnosti Ryanair Michael O’Leary v rozhovoru pro rádio BBC4 varoval, že končí éra levných letenek za 10 eur a méně. Viní z toho rostoucí ceny paliv, které podle něj zbrzdí jen snížení inflace na 2 procenta. Růst cen podpořila i ruská invaze na Ukrajinu. Za chaos na britských letištích může podle O’Learyho částečně brexit, který způsobil nedostatek personálu.

Foto: Profimedia.cz

Michael O’Leary, šéf nízkonákladové letecké společnosti Ryanair

Článek

„Nemyslím, že budou nadále možné lety za deset eur, protože ceny ropy se kvůli válce na Ukrajině výrazně zvýšily,“ řekl šéf nízkonákladovky rádiu BBC4 ve čtvrtek.

Lety za jedno euro ve slevových akcích už budou brzo naprosto vyloučené, upozorňuje. Průměrná cena letenek 40 eur (975 Kč) se má do pěti let přiblížit k 50 eurům (1220 Kč) s ohledem na rostoucí inflaci.

Extra daň zaváděnou v Maďarsku přenese Ryanair na cestující

Evropa

Přesto O’Leary očekává, že lidé létat nepřestanou, ačkoli budou citlivější na ceny kvůli rostoucím nákladům za energie a stravu. Apeloval na zákonodárce ve Velké Británii i Evropské unii, aby inflaci stáhli na dvě procenta, jinak „vážně poškodí příjmy a majetek lidí“. Inflace se podle Bank of England ve Spojeném království v červnu vyšplhala k 9,4 procenta a očekává se další růst. Průměr v EU za červenec agentura Eurostat odhaduje na 8,9 procenta.

Chaos na letištích přičítá brexitu

Šéf Ryanairu se také opřel do končícího premiéra Spojeného království Borise Johnsona a odchod z Velké Británie, který britští konzervativci prosadili v referendu v roce 2016. Johnsona a ostatní označil za „ambiciózní idioty“.

Brexit se nepovedl. Přes 60 procent Britů hodnotí odchod z EU negativně

Evropa

„Kdyby byla vláda Borise Johnsona upřímnější, nebo byla vůbec upřímná, přiznala by, že brexit byla katastrofa pro volný pohyb práce a že jednou z hlavních výzev pro ekonomiku je nedostatek pracovníků v letních měsících,“ nešetřil kritikou O’Leary. Brexit dokonce nazval „kultem“.

Chaos na letištích přičítá částečně právě brexitu, který způsobil nedostatek personálu. V cestovní špičce museli mnozí pasažéři stát nekonečné fronty, čelit zrušeným letům a ztrátám zavazadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám