Hlavní obsah

Schůzi věřitelů Sazky odročil soud na pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek odročil schůzi věřitelů loterijní společnosti Sazka na pátek 09:00. Konat se bude v Národním domě na Vinohradech. Ve čtvrtek od 14:00 bude ale soud pokračovat v přezkumu pohledávek za Sazkou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Článek

V Národním domě začalo ráno přezkumné jednání o pohledávkách přihlášených do insolvenčního řízení s loterijní společností Sazka, která je od konce března v úpadku. Soudce Městského soudu v Praze Jaromír Harnach zahájil jednání za účasti insolvenčního správce Josefa Cupky a právních zástupců společnosti Sazka.

Pohledávky nad 300 000 korun již soud přezkoumal a nyní bude projednávat pohledávky nižší.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák zatím není přítomen.

Již před přezkumným jednáním diskutovali zástupci dlužníka se soudcem i Cupkou o technických aspektech schvalování či popírání pohledávek. I poté trvalo projednání první i druhé pohledávky několik minut. Dlužník většinu pohledávek částečně popírá. Okolo 10:00 se projednalo teprve prvních 25 pohledávek. Podle informací, které zveřejňuje skupina PPF na Twitteru, Sazka popírá i pohledávky, které vznikly ze směnek.

"Přezkum nyní probíhá klidně," uvedla PPF na internetu.

Sazka se snaží pohledávky přesunout do přezkumného jednání

Zástupci Sazky na jednání zcela popřeli mimo jiné pětimiliardovou pohledávku agenta držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon. Jako důvod na dotaz věřitele uvedli, že nebylo doloženo vlastnictví dluhopisů. Většinovým vlastníkem dluhopisů jsou skupiny PPF a KKCG. Podle zpráv PPF se společnosti Gladiolus, Atlanta Safe i dlužník Sazka snaží co nejvíce pohledávek přesunout do zvláštního přezkumného jednání. Soud je v některých případech proti.

Společnost Bestsport, provozovatel O2 Arény, podle informací na internetu požádal o navýšení pohledávky o 6,2 miliardy korun. Pohledávka byla uznána jako podmíněná. To znamená, že Bestsport, který ovládá šéf Sazky Aleš Hušák, by mohl získat hlasovací práva jedině tehdy, pokud by společnosti toto právo přiznalo přes polovinu ostatních věřitelů.

Po přezkumném jednání by se měla uskutečnit schůze věřitelů, která se buď dohodne na reorganizaci společnosti, nebo ji pošle do konkurzu. Zatím však není jisté, zda schůze věřitelů začne již dnes nebo až v pátek.

Žádost o konec loterijní činnosti

Sazka ve středu požádala insolvenčního správce Josefa Cupku o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby, než se firmě podaří získat peníze na další činnost.

Předseda prozatímního věřitelského výboru Josef Novotný České televizi řekl, že pokud nedojde k nevratným krokům a do vedení Sazky by přišli věřitelé, kteří by financovali znovurozjezd Sazky, tak lze společnost zachránit. "Pokud nedojde k dalším obstrukcím, tak lze předpokládat, že současní největší věřitelé zůstanou a věřitelský výbor se příliš nezmění," dodal.

Cupka popřel pohledávky za Sazkou ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Soud odmítl mimo jiné osmimiliardovou pohledávku od Občanského sdružení Zelený ostrov (OSZO), dvě další totožné pohledávky již dříve popřel Cupka. Při první schůzi věřitelů bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek.

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek v úterý jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG budou na dnešní schůzi věřitelů prosazovat konkurz Sazky.

Podle vyjádření advokáta společnosti Ambruz Jana Procházky může Sazka fungovat i v případě konkurzu. "Je ale otázkou, zda v provozování loterií v takovém případě nebrání ustanovení loterijního zákona," upozornil.

Šéf Sazky Aleš Hušák však ve středu řekl, že konkurz znamená okamžité ukončení loterijní činnosti Sazky. "Loterijní licenci totiž nelze převést na jinou osobu, tedy nelze společnost pronajmout a loterijní zákon ani neumožňuje insolvenčnímu správci provozovat loterijní činnost," dodal.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Největší podíl, 67,98 procenta, drží Český svaz tělesné výchovy. Ze zisku má podporovat sport a tělovýchovu, ještě v roce 2003 akcionářům vyplatila přes miliardu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám