Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 183 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 183 miliard korun z květnových 189,3 miliardy Kč. Loni ke konci června rozpočet vykázal schodek 265,1 miliardy korun, což byl nejhorší červnový výsledek od vzniku ČR. V pátek o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce, aby v rámci připravované novely státního rozpočtu na letošní rok byl schodek pod 330 miliardami korun. Nyní je rozpočet schválen s deficitem 280 miliard korun. Novelu rozpočtu ministr předloží vládě v červenci.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci června meziročně stouply o 74,2 miliardy na 787 miliard korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 80,5 miliardy na 694,8 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu pak meziročně klesly o 7,9 miliardy na 970 miliard korun.

Stanjura: Zvažujeme, že bude snížení spotřební daně z nafty trvalé

Ekonomika

Za meziročním zlepšením salda o 82,1 miliardy Kč stály podle MF na výdajové straně především menší restrikce související s průběhem letošní a loňské epidemie a tomu odpovídající kompenzace na počátku roku. Příjmové straně pomohly daňové výnosy meziročně vyšší o 19,3 procenta.

I přes relativně pozitivní vývoj hospodaření rozpočtu naplňující představy o rychlém snižování deficitu lze však vlivem důsledků invaze ruských vojsk na Ukrajině ve zbývající části roku očekávat spíše pesimističtější vývoj, dodalo MF.

I příští rok má být schodek rozpočtu 300 miliard

Ekonomika

„Po tradičně slabším květnu přinesl červen pozitivní vývoj hospodaření rozpočtu a druhý letošní přebytkový výsledek. Nad očekávání dobře se v červnu vyvíjelo inkaso daně z příjmů právnických osob," uvedl Stanjura.

Pozitivní vývoj vidí také u inflací posíleného inkasa DPH. „Vyšší daňové příjmy zapojíme do připravované novely rozpočtu, což vládě umožní ochránit ohrožené domácnosti před dopady zdražování,“ podotkl.

Na výdajové straně upozornil na meziročně o 14 procent vyšší investice, na které v květnu a červnu směřovalo z rozpočtu téměř 40 miliard Kč.

Výdaje na platy učitelů

V červnu byla na výdajové straně tradičně významnou položkou dvouměsíční záloha na prázdninové platy učitelů 28,3 miliardy Kč a mimořádně valorizované důchody, na kterých se vyplatilo 51,5 miliardy Kč.

Platy některých státních zaměstnanců vzrostou od září o 10 procent

Ekonomika

K růstu příjmů přispěly všechny hlavní položky, především daň z přidané hodnoty, pojistné, daň z příjmů právnických osob a spotřebních daní. Naopak klesly o 4,5 miliardy příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů. Meziroční srovnání navíc zkresloval loňský výnos z aukce kmitočtů (5,6 miliardy Kč).

Běžné výdaje i přes navýšení životního a existenčního minima, dávek na bydlení, mimořádnou valorizaci všech důchodů, či jiných sociálních dávek, a výdaje související se solidární pomocí uprchlíkům, snížily především nižší výplaty protiepidemické pomoci. Naopak kapitálové výdaje překročily loňskou skutečnost o 8,3 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám