Hlavní obsah

Stanjura: Zvažujeme, že bude snížení spotřební daně z nafty trvalé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) vláda uvažuje o tom, že by snížení spotřební daně z nafty bylo trvalé. Má to pomoci dopravcům. Řekl to v neděli v ČT.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Článek

„Povedeme o tom debatu. U nafty skutečně uvažujeme o tom, zda by to nemělo být trvalé. My jsme to snížili zejména z konkurenčních důvodů pro naše dopravce,” přiblížil Stanjura.

Sám je prý spíše příznivcem trvalých namísto přechodných opatření. Do konce srpna podle něj musí vláda rozhodnout, zda trvalé snížení podpoří.

Ministr argumentoval tím, že pokud je v sousedních zemích, kde jsou přímí konkurenti našich dopravců, spotřební daň na minimu, tak pro tuzemské firmy vyšší daň představuje konkurenční nevýhodu.

Schodek rozpočtu by měl být podle Stanjury příští rok nižší než letošních 280 miliard

Ekonomika

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) spotřební daň u pohonných hmot snížila o 1,5 koruny na začátku června. Úleva má platit do konce září. Narozdíl od nafty by se daň u benzinu zřejmě měla na podzim vrátit na původní hodnotu.

Šéf státní kasy také řekl, že chce, aby připravovaná novela státního rozpočtu pro letošní rok, kterou chce ministr předložit v červenci, počítala se schodkem pod 330 miliard korun. Aktuální deficit je schválený ve výši 280 miliard korun.

Zároveň dodal, že má ambici dosáhnout při rozpočtu na příští rok schodku nižšího než 280 miliard.

Reklama

Související články

Česko se brání zákazu spalovacích motorů

Nové auto se spalovacím motorem si od roku 2035 lidé už nebudou moci koupit, schválil minulý týden Evropský parlament na návrh Evropské komise. Nyní o tom...

Výběr článků

Načítám