Hlavní obsah

Schodek rozpočtu stoupl na 36,2 miliardy Kč, je nejnižší od roku 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 36,2 miliardy korun z červencových 27,6 miliardy Kč. Oznámilo to v pondělí ministerstvo financí. Loni v srpnu deficit činil 67 miliard korun. Schodek se tak meziročně snížil o více než 30 miliard, což je nejlepší srpnový výsledek od roku 2008. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

Článek

Na meziročním růstu celkových příjmů o 38,4 miliardy na 665,1 miliardy Kč se nejvíce podílely nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery, a to zejména příjmy z EU (o 32,9 miliardy Kč).

Z daňových příjmů podpořil růst příjmů výběr daně z přidané hodnoty, který meziročně vzrostl o 14,3 miliardy na 141,8 miliardy Kč. Na plánovaném růstu se nejvíce podílí novela zákona o DPH, která zvýšila obě sazby daně o procentní bod na 15 a 21 procent. V samotném srpnu meziročně vzrostlo inkaso DPH, které náleží státnímu rozpočtu, o 9,9 miliardy Kč.

Celkové výdaje 739,7 miliardy Kč čerpané ke konci srpna byly o 7,6 miliardy nad úrovní stejného období roku 2012.

Nejvíce peněz v rámci běžných výdajů se každoročně vynakládá na sociální dávky, především na důchody. Za osm měsíců roku bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 317,5 miliardy Kč, což znamenalo meziroční pokles o miliardu korun.

Související témata

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

První návrh státního rozpočtu z dílny ministra financí Jana Fischera počítá pro příští rok se schodkem 110 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám