Hlavní obsah

Schodek rozpočtu je 21 miliard

Novinky, tov
Aktualizováno

Ke konci září hospodařil stát se schodkem 21 miliard korun, to je zhruba o 38 miliard horší výsledek než loni. V úterý o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu leden až září

Článek

Oproti předchozímu měsíci se jedná o prohloubení schodku o 5,6 miliardy. Zároveň se jedná o nejhorší zářijový výsledek od roku 2014.

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 1,103 bilionu korun a celkové výdaje 1,124 bilionu. Za zhoršením hospodaření státu podle resortu zčásti stojí loňský mimořádný příjem skoro 21 miliard od EU z končícího programového období.

Zvyšujete daně a nejste připraveni na krizi, cupoval Kalousek návrh rozpočtu

Ekonomika

„Přestože za sebou máme teprve tři čtvrtě roku, územním samosprávným celkům a příspěvkovým organizacím bylo vyplaceno už přes 82 procent rozpočtu, neziskovým organizacím 87 procent rozpočtu. Do rozpočtu EU bylo letos odvedeno už 85 procent plánované částky,” uvedlo ministerstvo s tím, že u těchto plateb proto do konce roku čeká pomalejší čerpání.

Výdaje na důchody i investice

Příjmy státního rozpočtu bez vlivu EU a dalších fondů a bez započtení privatizačních prostředků meziročně vzrostly o 66,3 miliardy korun, tedy o 7,1 procenta. Rostl výběr daně z příjmů a sociálního pojištění i inkaso DPH. Jak ale upozornil ekonom Komerční banky František Táborský, výběr daní mírně zaostává za rozpočtovým plánem.

Ještě rychlejším tempem rostly výdaje. Oproti loňsku činí nárůst 117 miliard, což je skoro 12 procent. „Běžné výdaje i nadále kopírují plán ministerstva, zatímco investiční aktivita postupně dohání tradičně pomalý rozjezd roku,” komentoval to Táborský.

Žádnou krizi nevidím, lidé pořád nakupují, odmítá Babiš kritiku rozpočtu

Domácí

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky a důchody. Výdaje na důchody po jejich zvýšení na začátku roku letos stouply skoro o devět procent.

Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun. Podle analytiků hospodaření směřuje k tomuto číslu a nebude se tak opakovat situace z posledních let, kdy býval schodek na konci roku výrazně nižší než plán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám