Hlavní obsah

Schodek rozpočtu byl o 21,4 miliardy nižší, než stát plánoval

PRAHA

Státní rozpočet v roce 2004 skončil hospodaření se schodkem 93,5 miliardy korun. Vláda přitom naplánovala schodek o 21,4 miliardy vyšší, konečné číslo mělo být 115,7 milardy. Podle sdělení ministerstva financí se státu nad očekávání dobře dařilo vybírat daně.

Foto: Makura
Článek

Že bude schodek o něco nižší, než schválený, bylo zřejmé už z vývoje rozpočtu během roku. "Díky reformě veřejných financí dochází ke snižování deficitu rychleji, než jak jsme se Evropské unii zavázali v konvergenčním programu," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Ačkoliv například sociální výdaje spolkly o několik miliard víc, než dostal ministr práce Zdeněk Škromach pro svůj resort přiděleno, lepší výběr daní, především DPH, konečné číslo zachránil. Vládě se také podařilo na výdajích ušetřit šest miliard korun, dalších 29 miliard převedly úřady do svých rezervních fondů.

ODS: Vláda jen lépe zkasírovala občany

Opoziční strany sice uznávají, že zadlužení je nižší, než stát plánoval, vadí jim ale způsob, jak toho vláda dosáhla. "I přes ono zlepšení je dluh stále katastrofální. Vadí mi, že to číslo je na úkor zvýšení daní. Ve skutečnosti vláda lépe nehospodařila, jen lépe zkasírovala občany," řekl Novinkám stínový ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý.

Ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek upozorňuje, že vládní schodek je jen součástí hospodaření. "Podstatně důležitější bude výsledek hospodaření veřejných rozpočtů jako celku, včetně systému zdravotnictví a mimorozpočtových fondů. Lze předpokládat, že celkový obrázek ztratí něco ze svého lesku získaného pohledem na hospodaření centrální vlády," uvedl Sobíšek.

"Ministerstvo financí jásá nad výsledkem a zdůrazňuje jeho význam pro naplňování dlouhodobého plánu snižování deficitů. Výsledek ale není tak skvělý. Deficit státní pokladny se totiž snižuje především zásluhou vyšších příjmů a již méně prostřednictvím úspor ve výdajích," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Celkové příjmy dosáhly výše 769,3 miliardy korun a jsou o 15,3 miliardy korun  nad úrovní rozpočtu, celkové výdaje byly čerpány v objemu 862,8 miliardy korun a proti rozpočtu jsou nižší o 6,2 miliardy korun. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman upozornil, že čísla jsou jen předběžná a úřad je bude dál zpřesňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám