Hlavní obsah

Schillerová pro příští rok navrhla schodek rozpočtu 320 miliard

Právo, Tomáš Volf

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhuje i pro příští rok deficitní státní rozpočet. Schodek má být 320 miliard korun, tedy druhý největší v historii hned po tom letošním. Návrh zákona o rozpočtu ministryně odevzdala ve středu večer. Kabinet by se jím měl zabývat do 14 dní, řekla Schillerová Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Rozpočet má v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1328,2 miliardy korun a výdaji ve výši 1648,2 miliardy. Z těch půjde na investice rekordních 187 miliard, zdůrazňuje ministryně.

Za vysokým navrženým schodkem stojí dopady pokračující pandemie covid-19 a snaha nastartovat ekonomiku po propadu.

Schillerová: Lidé si polepší z daní, mzdy zvedat nebudeme

Domácí

„Z jednání s ministry financí ostatních zemí EU vím, že všechny země postupují obdobně anebo pomáhají ještě více. ČR má však tu nespornou výhodu, že se nám v uplynulých sedmi letech podařilo snížit státní dluh z 41 procent na 29 procent HDP a naše veřejné finance tak posunout na čtvrté nejlepší místo v EU. Díky těmto výchozím podmínkám tak zůstane naše zadlužení v poměru k HDP i na konci letošního roku nižší, než jaké jsme vykazovali v roce 2013,“ prohlásila Schillerová.

Na straně příjmů rozpočet počítá například s propadem výběru daní a pojistného v důsledku poklesu ekonomiky ve výši skoro 100 miliard korun. Na straně výdajů půjde navíc 53 miliard do zdravotnictví a 15 miliard na sociální a nemocenské dávky. Mimo covidová opatření pak bude potřeba skoro 30 miliard korun navíc na zákonné valorizace důchodů, 19 miliard na platy učitelů a na dalších 13,5 miliardy vyjde zrušení daně z nabytí nemovitostí.

Šetřit se má na provozu

Návrh rozpočtu ale nekalkuluje se zrušením superhrubé mzdy a dalšími změnami takzvaného daňového balíčku 2021. O tom se stále vyjednává, ačkoliv vládní koalice počítá, že by měly vstoupit v platnost hned od Nového roku.

Ukazatele rozpočtu (v mld. Kč)
schválený rozpočet 2020návrh 2021
Příjmy1364,81486,8
Výdaje1864,81806,8
Saldo- 500- 320

Ekonomové oslovení Právem už dříve odhadli, že se schodek příštího rozpočtu dostane na 250 až 400 miliard korun, podle vývoje nákazy. „Nepodaří-li se současné vládě dostat šíření covid-19 pod kontrolu, bude se schodek přibližovat spíše horní hranici odhadu tedy mínus 400 miliard,“ řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Většina resortů si má podle návrhu Schillerové v novém roce přilepšit, na provozu ale musí šetřit. „Míra úsporných opatření ve výši pěti procent provozních nákladů státu byla nastavena tak, aby byla rozpočtově přínosná, ale zároveň nezpůsobila nežádoucí zásahy do akceschopnosti státu, veřejných služeb a zhoršení ekonomických očekávání,“ poznamenala Schillerová.

Ekonomové: Příští schodek může být dalších 400 miliard

Ekonomika

Na letošní rok byl původně schválený deficit jako v roce 2019 ve výši 40 miliard Kč. Jarní příchod pandemie ale všechno změnil a poslanci na návrh vlády schodek opakovaně navyšovali až na rekordní půl bilionu korun.

Dosavadní plnění však naznačuje, že by skutečný schodek mohl být letos o něco nižší než schválených 500 miliard.

Nejvyšší deficit měl předtím rozpočet za rok 2009, v době světové hospodářské krize. Tehdy to bylo přes 192 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám