Hlavní obsah

Ekonomové: Příští schodek může být dalších 400 miliard

Právo, Tomáš Volf

Z prognózy ministerstva financí, která počítá letos s poklesem ekonomiky o 6,6 procenta a příští rok s růstem o 3,9 procenta, jde podle analytiků jen velmi obtížně odhadovat výši deficitu pro příští rok. Bude záležet na dalším vývoji nákazy, mimořádných opatřeních či státních investicích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Deficit většina ekonomů v anketě Práva z konce minulého týdne předběžně odhaduje mezi 250 a 400 miliardami korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) sice o víkendu přišla s prvním nástřelem schodku, a to 116 miliard, sama ale vzápětí připustila, že může být podstatně vyšší.

Pavel Sobíšek, UniCredit Bank

Letos je schodek rozpočtu plánován na rekordních půl bilionu, podle dosavadního plnění ale zřejmě bude o něco nižší. Deficit státního rozpočtu pro rok 2021 nám vychází v rozmezí 240 až 300 miliard. Pokud by se uskutečnilo zrušení superhrubé mzdy tak, jak bylo navrženo, byl by schodek ještě o 80 miliard vyšší. Celé saldo sektoru vládních institucí bude ještě o několik desítek miliard horší kvůli schodku v hospodaření zdravotních pojišťoven, krajů a obcí.

Petr Bartoň, Natland

Z prognózy MF o vývoji ekonomiky a očekávaných daňových výnosech se tentokrát bohužel nedá nijak odhadnout plánovaný schodek rozpočtu na příští rok. Nastavování státního rozpočtu je i ve standardních časech otázka spíše politická než ekonomická. Aby se plánovaný deficit udržel pod 200 miliardami, museli bychom hovořit o malém zázraku. Prvotní deficit může být schválený nižší, ale být později navýšen. Vláda si ověřila, že pod rouškou mimořádnosti situace si může do Sněmovny dojít vždy pro další peníze i v průběhu roku.

David Marek, Deloitte

Odhadnout schodek rozpočtu v příštím roce je dost obtížné. Výši schodku samozřejmě ovlivní ekonomická situace ovlivněná koronavirovou krizí, nicméně zásadní vliv bude mít rozhodnutí vlády.

Česko i v červenci pokračovalo v rekordním zadlužování, schodek překonal 205 miliard

Ekonomika

Helena Horská, Raiffeisenbank

Horší než sázka do loterie. Z makro prognózy nelze vyčíst plánovaný schodek. Víme, že se vláda nechystá šetřit, naopak stát plánuje další výdajové orgie.

Navíc není jisté, jak se budou vyvíjet výdaje související s krizí, když vláda chrlí jeden návrh za druhým. Schodek státní kasy při oživení ekonomiky okolo čtyř procent odhaduji v rozmezí 250–400 miliard korun.

Dominik Stroukal, Roklen

Andrej Babiš bude chtít ukazovat pozitivní trend, tedy schodek v příštím roce bude nižší než letošní. Čekají nás v příštím roce volby do Sněmovny, takže ke zvyšování daní či hledání úspor docházet nebude, naopak to spíše posílí utrácení. Schodek v roce 2021 bude minimálně 350 miliard.

Lukáš Kovanda, Trinity Bank

Schodek se v příštím roce bude pohybovat kolem 300 miliard korun a bude tak druhý nejvyšší v historii ČR, a to po deficitu letošním. Pokud by se opakovala plošná uzavírka ekonomiky, může deficit v příštím roce vystoupat až k letošní úrovni, které se bude pohybovat kolem 400 miliard korun. Vláda zatím neinvestuje tolik, kolik na jaře slibovala. Pokud by investiční činnost vlády výrazněji zaostala za přísliby i v roce příštím, bude deficit citelně nižší než 300 miliard, spíše by měl blíže úrovni 200 miliard.

Schillerová plánuje příští rok schodek 116 miliard

Ekonomika

Petr Dufek, ČSOB

Myslím si, že v tuto chvíli nelze vůbec odhadovat schodek na příští rok. Především s ohledem na plánované zrušení superhrubé mzdy. Tento parametr sám o sobě může rozhodit veřejné finance o 100 miliard, takže stále ještě nemá smysl tahat cifry z rukávu. Nejsou vlastně ani jasné hlavní záměry vládní politiky příští rok, ať už jde o investiční výdaje, nebo třeba platy zaměstnanců veřejného sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám