Hlavní obsah

Sankcemi postižený ruský oligarcha Děripaska musel vrátit soukromé tryskáče

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejbohatších Rusů Oleg Děripaska vrátil tři soukromé tryskáče Gulfstream, které měly jeho firmy na leasing. Letadla jsou nyní na prodej. Informovala o tom agentura Reuters, podle které je to důsledek zařazení magnáta na americký sankční seznam.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský magnát Oleg Děripaska

Článek

Jedná se o letadla Gulfstream G550, která jsou mezi nejbohatšími podnikateli světa oblíbená kvůli dlouhému doletu a luxusnímu interiéru. Nový tryskáč stojí kolem 50 miliónů dolarů (1,07 miliardy korun), nyní je na prodej každý stroj za 29,95 miliónu dolarů (643 miliónů korun).

Prodej letadel zprostředkovává firma Freestream. Její šéf Alireza Ittihadieh agentuře Reuters řekl, že letadla používalo vrcholné vedení Děripaskových firem i oligarcha samotný.

„Jsou na něj uvalené sankce, musel ta letadla vrátit. Museli předčasně ukončit leasing, kvůli sankčním pravidlům,“ řekl Ittihadieh, aniž by specifikoval, o jaká pravidla konkrétně mělo jít.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Letadlo Gulfstream G550 na aerosalónu v Brazílii

Děripaska býval nejbohatším mužem Ruska, vlastní několik firem včetně výrobce hliníku Rusal. Poté, co jej letos USA zařadily na sankční seznam ruských oligarchů, klesla hodnota firmy o polovinu.

Sankce spočívají ve zmrazení majetku v USA, americké firmy mají také zákaz obchodovat s firmami majitelů na seznamu. Důvodem uvalení sankcí byly Američany kritizované aktivity Ruska na Krymu, východě Ukrajiny a v Sýrii.

Tryskáče měl Děripaska na leasing od velkých bankovních společností Credit Suisse a Raiffeisen, které nicméně nejsou americké.

Mluvčí Credit Suisse nechtěl konkrétní případ komentovat, uvedl nicméně, že „Credit Suisse spolupracuje s regulátory ve věci vymáhání sankcí, to se týká i nedávných sankcí vůči Rusku“. Raiffeisen věc nechtěla komentovat s odkazem na bankovní tajemství.

Reklama

Výběr článků

Načítám