Hlavní obsah

Ruzyně odbavila už 10 miliónů cestujících

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní letiště v Praze-Ruzyni odbavilo od začátku roku do 15. října už 10 miliónů cestujících, což je meziroční vzestup o sedm procent. Za celý rok by mělo jeho služeb využít rekordních 12,4 miliónu lidí, o 900 tisíc více než loni.

Článek

Od 28. října, kdy vstoupí v platnost zimní letový řád, přibudou nové pravidelné linky z Prahy do Trevisa a Bordeaux. Přímé spojení bude z Ruzyně do 105 měst ve 45 zemích.

Řady dopravců, kteří létají z pražského letiště, rozšíří další tři letecké společnosti - irský Ryanair, španělská Iberia a dánská Cimber Air.

"Ve srovnání s loňskou zimní sezónou jsou nově v letovém řádu také Atlanta, Kaliningrad, Karlovy Vary, Poprad, Stavanger a Verona. Posíleny budou spoje do Amsterdamu, Kodaně, Madridu, Milána, Paříže, Košic a Bratislavy," sdělil na středeční tiskové konferenci výkonný ředitel pro letecký obchod a provoz Letiště Praha Jiří Pos.

S denním průměrem 403 pravidelných odletů a příletů je pražské letiště ve střední a východní Evropě na druhé příčce hned za Moskvou. Nejvíce letos stouply počty cestujících do Švýcarska, Ukrajiny a Egypta. Opadá naopak boom, který roky trval pro lety mezi Prahou a šestnácti britskými destinacemi.

Terminály se přejmenují

Největším přepravcem na pražském letišti zůstávají České aerolinie (ČSA), které se na jeho provozu podílejí 43 procenty. Stále ale roste podíl nízkonákladových dopravců, jenž koncem roku dosáhne už celé čtvrtiny. Pro usnadnění orientace cestujících se Letiště Praha rozhodlo zjednodušit názvy všech čtyř svých terminálů. Místo Sever či Jih budou od 28. října nově označovány pouze jako Terminál 1, 2, 3 a 4. Se zimním letovým řádem se také v Ruzyni zavede balení tekutin a gelů od všech letištních prodejců do jednotných igelitových tašek s čárovým kódem, které budou akceptovány bezpečnostními kontrolami v celé Evropě.

Cestujícím začala sloužit nová pošta

Na ruzyňském letišti otevřela ve středu svou novou pobočku Praha 67 Česká pošta (ČP). Cestující ji najdou ve spojovací budově mezi terminály 1 a 2. Její přepážky budou poskytovat celý rozsah poštovních služeb 23 hodin denně. Zavřeno bude jen mezi půlnocí a jednou hodinou ranní.

"Pasažéři jistě ocení takové možnosti, jako je vybrat si peníze ze složenky těsně před odletem nebo odeslat poštou část obsahu svého cestovního zavazadla, které přesáhlo povolenou hmotnost," je přesvědčen provozní náměstek středočeského odštěpného závodu ČP Libor Kopřiva.

Otevřením nové ruzyňské pošty vyhověla ČP po ročním vyjednávání požadavku Českého telekomunikačního úřadu. Všichni zaměstnanci, kteří budou v ruzyňské pobočce ČP pracovat, i řidiči dopravující do ní zásilky, musejí projít prověrkou Národního bezpečnostního úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSA jsou nejdochvilnější evropské aerolinky

České aerolinie se v prvním pololetí dostaly na špici evropského žebříčku v dochvilnosti letů. Oznámila to ve středu mluvčí firmy Daniela Hupáková. Žebříček...

Výběr článků

Načítám