Hlavní obsah

Růst tržeb v maloobchodu zpomalil, daří se e-shopům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby v maloobchodu v Česku v září meziročně stouply o 3,4 procenta po srpnovém revidovaném růstu o 4,6 procenta. V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Proti srpnu tržby očištěné o sezonní vlivy klesly o 0,3 procenta. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Maloobchodní prodejny letos ani loni v září nebyly omezeny opatřeními proti koronaviru. Meziročně maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy vzrostly za nepotravinářské zboží o 6,7 procenta a za pohonné hmoty o 2,1 procenta.

ČNB zasadila další ránu ekonomice, rozzlobil se Babiš

Ekonomika

Tržby za potraviny se v září snížily o 0,8 procenta. V internetovém a zásilkovém prodeji vzrostly tržby meziročně o 15,6 procenta.

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček vidí za nárůstem tržeb v internetovém segmentu změnu nákupního chování spotřebitelů, jež přišla s pandemií koronaviru. Nákupní centra se podle něj stávají výdejnami zboží nakoupeného on-line.

„Kamenné obchody se v budoucnu stanou jen reprezentativními prostory, kde si zákazníci budou moci vyzkoušet nové zboží. Prodeje se ještě více přesunou na internet,“ předpokládá Křeček.

Do Česka vstoupil nový maloobchodní řetězec HalfPrice

Ekonomika

Růst bude zpomalovat

I když tržby maloobchodníkům rostou sedmý měsíc v řadě, tempo růstu zpomaluje. Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin to bude pokračovat nejspíš i v budoucnu.

„Naposledy včera zvýšené sazby ze strany ČNB pochopitelně poptávce spotřebitelů nepřidají. Růst sazeb zdraží úvěry a tím omezí nákupy zboží zejména dlouhodobé spotřeby, které jsou většinou financovány skrze úvěrové produkty,“ uvedl Volf.

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky, čeká růst cen

Ekonomika

Pozitivem je podle něj alespoň nízká nezaměstnanost. „Vysoká zaměstnanost je podstatným faktorem pro dobrou kondici spotřebitelské poptávky, která bude tlumena právě vyššími sazbami. Klíčová bude míra obav spotřebitelů ze ztráty zaměstnání,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám