Hlavní obsah

Růst cen zrychluje, zdražuje téměř vše

Růst cen v Česku zrychluje. Meziroční inflace v říjnu vzrostla na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Je to nejvyšší meziroční růst od října 2008, kdy inflace dosáhla šesti procent. Meziměsíčně se v říjnu spotřebitelské ceny zvedly o celé procento, uvedl včera Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například oděvy během října proti září zdražily o 3,8 procenta a obuv o 4,2 procenta. Naopak ovoce zlevnilo o 4,1 procenta, maso o 0,8 procenta a zelenina o 1,2 procenta, přičemž ceny brambor klesly proti září o více než 11 procent.

„Ceny rostly téměř ve všech oddílech spotřebního koše. Výjimkou byly pouze nižší ceny potravin, kdy například průměrná cena brambor, 10,61 Kč/kg, byla nejnižší od února 2015,“ upozornila Pavla Šedivá z ČSÚ.

Dražší doprava, nájemné i vodné

Nejvýrazněji k říjnovému růstu inflace přispělo zdražení pohonných hmot. Nejprodávanější benzin Natural 95 se v průměru prodával za 35,51 Kč/l, což bylo nejvíce od listopadu 2014. Nafta stála v průměru 34,24 Kč/l, nejvíce od prosince 2014.

Inflace výrazně zrychlila. Zdražily nájmy, doprava i boty

Ekonomika

V meziročním porovnání tak cenový růst u pohonných hmot dosáhl 27,3 procenta, resp. 26 procent. Přitom nadále pokračuje – minulý víkend cena benzinu po devíti letech překonala 37 Kč za litr.

„Příčina je zřejmá: drahá ropa. V říjnu dosahovala průměrná cena ropy Brent 83,4 dolaru za barel, tj. téměř o 10 dolarů více než v září. Meziročně cena ropy vyskočila na dvojnásobek,“ vysvětlil říjnová čísla ekonom společnosti Deloitte David Marek. Inflace podle něj vyšplhala na dlouho nevídané hodnoty kvůli souhře nabídkových a poptávkových faktorů.

Proti loňsku výrazně zdražilo podle statistiků bydlení. Nájemné bylo v říjnu o 3,5 procenta dražší než před rokem, vodné a stočné zdražilo o 5,5 procenta. Ceny za dopravu se meziročně zvýšily o 11,6 procenta, za alkohol a tabák pak o 8,6 procenta.

Pozor na šmejdy s byty. Tváří se jako realitka

Domácí

O více než deset procent si po roce Češi musí připlatit za oděvy a obuv. Více peněz nechají také v restauracích. Podražily i některé potraviny, například trvanlivé mléko bylo v říjnu meziročně dražší o 13,1 procenta, oleje a tuky o 15,9 procenta a cukr o 17,4 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému říjnu o 5,4 procenta a ceny služeb o 6,6 procenta.

Samostatnou kapitolou je aktuální prudké zdražování elektřiny a plynu, které se ale ve statistikách naplno projeví až začátkem příštího roku. Ceny energií v součtu v říjnu vzrostly meziročně o 3,2 procenta, významnou roli zde ale sehrála nízká loňská srovnávací základna.

ČEZ umožní odběratelům v DPI platit dva měsíce nižší zálohy

Ekonomika

Raiffeisenbank očekává, že inflace ke konci roku dosáhne 6,6 procenta a v lednu by mohla být poblíž 7 procent, právě hlavně kvůli zdražení energií. Příští rok předpokládá růst cen potravin i bydlení a projevovat se mají i vyšší výrobní ceny.

„Zhruba od poloviny roku ale počítáme s brzděním inflace s tím, jak začnou odeznívat faktory spojené s covidem. Přidá se také vysoká srovnávací základna z letošního roku a silnější koruna v kombinaci s působením zvýšení úrokových sazeb ČNB. I přesto ale čekáme inflaci v 2022 v průměru na 5,4 procenta,“ řekl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Ministerstvo financí pro příští rok zvýšilo odhad meziroční inflace na 6,1 procenta, když ještě v srpnu počítalo s 3,5 procenta. Podle ČNB by inflace měla stoupnout na 5,6 procenta z dříve odhadovaných 2,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám