Hlavní obsah

Růst akcií Erste se zastavil

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český akciový trh v pátek po slibném začátku s pokračujícím růstem zisky rychle ztratil a jen namáhavě se bránil větším ztrátám. Podlehl tak náladě okolních středoevropských trhů, které oslabovaly ještě rychleji. Index PX 50 klesl o 0,54 procenta na 1519,4 bodu.

Článek

"Negativní nálada se na pražskou burzu přelila z burzy budapešťské," uvedl Pavel Sudek ze společnosti Atlantik FT. O směru vývoje rozhodly emise peněžních ústavů. Erste Bank nedokázala pokračovat ve vzestupu předcházejících dní a v pátek oslabila o 1,04 procenta na 1329 Kč, navzdory zařazení těchto cenných papírů do modelového portfoila americké investiční banky Morgan Stanley.

Komerční banka oslabila o 0,12 procenta na 3386 Kč, ČEZ o 0,70 procenta na 819,60 Kč, Unipetrol o 0,44 procenta na 293,20 Kč. "Pokles akcií Unipetrolu byl způsoben ještě razantnějšími sestupy akcií MOL a PKN Orlen na budapešťské a varšavské burze," dodal Sudek.

Velké evropské burzy v pátek kolísaly. Růst v úvodu seancí vystřídal pokles po informaci, ze se v Rudém moři se z neznámých důvodů potopila loď s 1300 lidmi na palubě. V průběhu odpoledne se indexy dále propadly po zprávách z USA. Tam neočekávaně klesl index aktivity ve službách a také index spotřebitelské důvěry. Míra nezaměstnanosti v lednu se snížila na čtyřapůlleté minimum 4,7 procenta, podle ekonomů to však povede k tlaku na růst mezd a k potřebě dále zvyšovat americké úrokové sazby.

Investoři postrádali více informací z podnikové sféry a tak aktivita na akciových trzích nebyla velká. Výrobce léků Novartis zpevnil o 1,7 procenta, když slíbil zvýšit dividendy o 10 procent. Britský maloobchobchodní řetězec Kingfisher oslabil o 3,9 procenta, analytici společnosti CSFB totiž předpokládají, že jeho zisk bude menší o 12 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Erste Bank táhla trh vzhůru

České akcie zahájily týden ranním váháním, ale později se rozhodly pro vzestup. Ten táhly především cenné papíry Erste Bank. Podle obchodníků tyto akcie...

Akcie Erste mírnily své ztráty

Středeční obchodování na pražské burze značně ovlivnily akcie Erste Bank. Podobně jako na vídeňském akciovém trhu napřed hluboce propadly a pak mírnily...

Akcie Erste rovnaly sestup

Český akciový trh v úterý značně kolísal. O výsledné stagnaci rozhodl návrat akcií Erste Bank k růstu po propadu v předchozím dni. Podle makléřů se jejich cena...

Výběr článků

Načítám