Hlavní obsah

Rusové se radují ze zdražování ropy. Mohou mít rozpočtový přebytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko by letos díky nečekaně vysokým cenám ropy mohlo vykázat poprvé od roku 2011 rozpočtový přebytek. Podle návrhu zákona, který vypracovalo ministerstvo financí, by mohl přebytek dosáhnout 0,45 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což odpovídá částce 440,6 miliardy rublů (téměř 153 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Yuri Maltsev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena barelu ruské ropy Urals v prvních čtyřech měsících letošního roku vystoupila v průměru na 66,15 dolaru. V předchozím rozpočtovém plánu ještě úřad počítal s cenou 40 dolarů za barel, a tedy s deficitem 1,3 procenta HDP. Vývoz ropy a plynu zajišťuje v Rusku více než 40 procent příjmů státního rozpočtu.

„Bude to velmi užitečný polštář, kdybychom museli čelit nepříznivým makroekonomickým nebo geopolitickým šokům,” řekl agentuře Reuters analytik moskevské společnosti Citi Ivan Čakarov.

Rozpočtový přebytek znamená, že si stát nebude muset tolik půjčovat. Pomůže také na příštích šest let zajistit dalších nejméně osm miliard rublů, aby mohla vláda plnit ekonomické cíle, které pro své nové funkční období stanovil prezident Vladimir Putin. Staronová hlava státu vyhlásila při svém pondělním uvedení do úřadu ambiciózní záměry včetně podpory ekonomického růstu a zlepšení životní úrovně obyvatel.

Ceny ropy v posledním týdnu výrazně rostou v reakci na rozhodnutí Spojených států odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Cena severomořské ropy Brent  přesáhla hranici 77 dolarů za barel a je tak nejvýše od roku 2014. Předpokládá se, že krok USA povede k poklesu íránského vývozu ropy, ačkoli Írán se snaží ujišťovat o opaku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám