Hlavní obsah

Rusové nakoupí 35 boeingů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská průmyslová a zbrojní firma Russian Technologies, vlastněná státem, nakoupí od amerického koncernu Boeing celkem 35 letadel typu 737 MAX za 3,5 miliardy dolarů (asi 67 miliard korun). Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na prohlášení obou stran.

Článek

První dodávka je na základě smlouvy naplánována na léto roku 2018. Jak uvedla agentura Reuters, Boeing by v průběhu následujících 20 let chtěl do Ruska a sousedních zemí dodat 1140 nových letadel za celkem 130 miliard dolarů.

„Rusko se stává zásadním partnerem ve všem, co děláme,“ sdělil Raymond Conner, generální ředitel společnosti Boeing Commercial Airplanes.

Typ 737 Max má představovat odpověď na konkurenční typ Airbus A320neo a Boeing nemá zatím o zakázky nouzi. V pomyslném souboji mezi Boeingem a jeho evropským konkurentem Airbusem, pokud jde o objednávky i prodeje, zatím letos vychází jako vítěz jednoznačně americký koncern.

Zatímco Boeing prodal za tři čtvrtletí letošního roku 962 strojů, Airbus za stejné období pouze 437 letadel. Boeing rovněž předstihl Airbus, pokud jde o dodaná letadla. Americký kolos jich předal svým zákazníkům 436, Airbus pak jen 405.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám