Hlavní obsah

Rusnok: ČNB může ukončit oslabování koruny až v roce 2018

– Praha

Oslabování koruny prostřednictvím devizových intervencí by Česká národní banka (ČNB) mohla za určitých podmínek ukončit až v roce 2018. Guvernér centrální banky Jiří Rusnok to řekl serveru E15.cz. Nejpravděpodobnějším termínem ukončení intervencí ale podle Rusnoka zůstává druhé čtvrtletí roku 2017.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na archivním snímku

Článek

„Může to klidně být, v závislosti na splnění podmínek, i v roce 2018. Pak už je to jaksi open end,” řekl guvernér serveru. Jisté podle Rusnoka je, že intervence neskončí dříve než ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Konec cíleného oslabování koruny banka podmiňuje dosažením dvouprocentní inflace, v září spotřebitelské ceny rostly o půl procenta. Prognózy podle Rusnoka ukazují, že inflačního cíle bude dosaženo nejpravděpodobněji kolem poloviny roku 2017.

ČNB se neobává prudkého posílení měny po konci intervencí. Případné skokové změny kurzu české měny bude centrální banka „vyhlazovat”, řekl Rusnok. Už v úterý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl uvedl, že přesný termín ukončení intervencí neví a ani nemůže vědět, protože to záleží na budoucím vývoji.

Členové bankovní rady se na zasedání ve čtvrtek 29. září shodli, že není možné vyloučit zavedení záporných úrokových sazeb pro podporu režimu devizových intervencí nebo jeho hladkého ukončení.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního srpna intervenovala v objemu zhruba 592 miliard korun. Podle vedení ČNB by se české ekonomice bez kurzového závazku dařilo hůře.

Reklama

Výběr článků

Načítám