Hlavní obsah

Rusku hrozí vleklá recese, varuje Světová banka

Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Vliv západních sankcí uvalených na zemi kvůli ukrajinské krizi může přetrvávat ještě řadu let a ropa bude dál relativně levná. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla Světová banka, která zároveň zhoršila svou prognózu výkonu ruské ekonomiky v tomto a v příštím roce.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Muž vybírá z bankomatu ruské banky Sberbank ve městě Stavropol na jihu země

Článek

Světová banka (SB) nyní odhaduje, že hrubý domácí produkt Ruska v tomto roce klesne o 3,8 procenta. V příštím roce se sníží o další 0,3 procenta. Předpokládá to v pesimističtějším scénáři. Ten počítá s tím, že ceny ropy v příštích dvou letech stoupnou jen minimálně; letos se ustálí průměrně na 53 dolarech za barel a v příštím roce budou o čtyři dolary na barel vyšší.

Tato prognóza je podstatně horší než prosincový odhad SB, který pro tento rok předpokládal pokles ruské ekonomiky o 0,7 procenta. Pro následující rok již očekával návrat k růstu, odhadovanému na 0,3 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

SB ve středu ale zveřejnila i optimističtější výhled. Ten se opírá o postupné zotavení cen ropy na průměrnou cenu 65,5 dolaru za barel v letošním a 68,7 dolaru za barel v příštím roce. Ruská ekonomika by v takovém případě letos klesla o 2,9 procenta. V příštím by stoupla o 0,1 procenta.

Dopad sankcí bude znát i po jejich zrušení

Podle hlavní ekonomky SB pro Rusko Birgit Hanslové je velkým úkolem ruské politiky přizpůsobit se "nové realitě cen ropy" a "podmínkám sankcí". Nejnovější zpráva SB předpokládá, že restrikce zůstanou v platnosti ještě v příštím roce. Jejich dlouhodobě škodlivý vliv by ale mohl být patrný i poté, až budou zrušeny. Západní sankce podle SB také pravděpodobně prohloubí stávající nouzi o investice.

Ruskou ekonomiku vedle západních sankcí a pádu cen ropy loni podkopával také propad rublu. Ruská měna loni navzdory intervencím centrální banky oslabila vůči dolaru o více než 40 procent.

Ruská centrální banka odhaduje tempo letošního hospodářského poklesu na 3,5 až čtyři procenta. Oživení čeká v roce 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám