Hlavní obsah

Rusko zvažuje zvýšení cla na škodovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Současý vývoj v obchodních vztazích Česka a Ruska může poškodit mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto na ruském trhu. Ruská Vládní komise pro ochranu zahraničního obchodu totiž projednává návrh na zvýšení dovozního cla na škodovky, informoval Čro Radiožurnál. Což by z českých vozů učinilo automobily ve své třídě neprodejné.

Foto: Martin Popelář

Padající andělé:Barbora Kaufmannová a Vladimír Vašků

Článek

Podle informací rozhlasu se jedná o odvetné opatření za stanovení 35procentního cla na dovoz ledku do Česka. Ruská komise nyní zvažuje, zda na toto opatření české strany bude reagovat zavedením doplňkového dovozního cla na české automobily ve výši až 6 procent.

V Mladé Boleslavi nemají prozatím žádné konkrétní informace. "Prozatím vyčkáváme," sdělil Novinkám Jaroslav Černý z oddělní podnikové komunikace Škoda Auto. Na dotaz jak by se automobilka zachovala v případě přijetí dovozního cla, nechtěl odpovědět s tím, že se jedná o spekulace.

Předseda představenstva Vratislav Kulhánek pro Český rozhlas připustil, že "ruský trh je bezesporu významný." Nedosahuje však podle jeho vyjádření důležitosti například trhu polského. Kulhánek uvedl, že momentálně by to automobilku příliš nepoškodilo, avšak z dlouhodobého hlediska by se vzhledem k perspektivnosti ruského trhu o problém jednat mohlo.

Zavedení cel na dovoz ledku z Ruska z nulové sazby na 35 procent schválila vláda začátkem roku. Sazby se zvýšily i pro dovozce z Ukrajiny a Polska, i když ne tak výrazně, připomíná ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám