Hlavní obsah

Rusko oficiálně snižuje cenu vodky

Moskva

Cena vodky klesne v Rusku od února z 220 rublů na 185 rublů, což je v přepočtu z 84 korun na 70 korun za půl litru. Jde o minimální cenu, kterou stanovuje zákon. Prezident Vladimir Putin se léta snažil snížit spotřebu vodky a tím prodloužit průměrnou délku života, nedávno ale připustil, že se to nedaří, protože lidé se kvůli vysoké ceně uchylují k podomácku vyráběnému alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Minimální cena vodky klesne od února o 16 procent.

Článek

V minulých letech ceny tohoto pro Rusy klíčového nápoje rostly. Před lety stál půllitr v přepočtu 98 korun, v roce 2014 to bylo 220 korun. Právě zdražováním vodky chtěl Putin bojovat proti její spotřebě. Ale v prosinci přiznal, že vysoká cena vedla spíš k tomu, že lidé zvýšili spotřebu nelegálně vyráběného alkoholu, který nepodléhá zdanění. Podle poslední studie umírá čtvrtina ruských mužů do věku 50 let a alkohol v tom hraje klíčovou roli.

Rozhodnutí přišlo ve chvíli, kdy se země potýká s velkými ekonomickými problémy kvůli klesající ceně ropy a ekonomickým sankcím, na něž navazuje pád rublu na světových trzích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

“Je to jasný populismus ve chvíli, kdy je Rusko na pokraji ekonomické krize, která může trvat roky,” řekl podle agentury Bloomberg Vadim Drobiz, ředitel společnosti Ciffra, která se zabývá výzkumem trhu s alkoholem. Připomněl, že v poměru k příjmu obyvatel je vodka v Rusku jednou z nejdražších na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám