Hlavní obsah

Rusko letos vydalo na podporu rublu dva bilióny korun

Ruská centrální banka minulý týden vynaložila na podporu kurzu domácí měny více než 4,5 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun). Vyplývá to podle agentury Reuters z úterních údajů banky. Celkový objem intervencí centrální banky na devizovém trhu tak od začátku letošního roku překročil 70 miliard dolarů (zhruba dva bilióny korun).

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Směnárna v Moskvě

Článek

Rubl již v letošním roce navzdory intervencím oslabil k dolaru o zhruba 40 procent. Ruská měna se spolu s tamní ekonomikou dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy.

Světová banka v úterý předpověděla, že hrubý domácí produkt Ruska v příštím roce pravděpodobně klesne o 0,7 procenta. Varovala, že v případě poklesu průměrné ceny ropy na 70 dolarů za barel by mohl hospodářský propad dosáhnout 1,5 procenta.

Analytik Tom Levinson ze společnosti Sberbank podle serveru BBC odhadl, že v pondělí centrální banka na podporu rublu vynaložila dalších 300 miliónů dolarů.

Vyšší úroky

Centrální banka podporuje domácí měnu rovněž zvyšováním úroků. V letošním roce stoupla její hlavní úrokové sazba již čtyřikrát. Naposledy ji banka zvýšila v říjnu, a to o 1,5 procentního bodu na 9,5 procenta. Podle agentury Reuters roste očekávání, že na čtvrtečním zasedání přistoupí banka k dalšímu zvýšení úroků.

Centrální banka minulý týden intervenovala na devizovém trhu poprvé od 10. listopadu, kdy oznámila, že přestává stanovovat fluktuační pásmo pro pohyb kurzu rublu a umožní mu volný pohyb. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kurz rublu dál padá, pokořil další hranici

Ruský rubl v pátek dál prudce klesl a večer poprvé překročil hranici 50 rublů za dolar. Ruskou měnu v posledních dnech sráží propad cen ropy, který prohloubilo...

Výběr článků

Načítám