Hlavní obsah

Rusko Čechům uhradilo starý sovětský dluh

Aktualizováno

Ruské ministerstvo financí v pondělí oznámilo, že země uhradila dlouholetý dluh někdejšího Sovětského svazu vůči České republice, který činil 3,6 miliardy dolarů (72 miliard korun). Splacení dluhu předpokládala mezivládní smlouva z roku 1994.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Dluh byl podle ministerstva uhrazen dodávkami průmyslové produkce a částečně penězi. Stejně jako vůči Česku umořila údajně Moskva staré dluhy vůči Černé Hoře a Finsku.

Dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do tamního ropného a těžebního průmyslu a předpokládalo se, že bude splacen dodávkami ropy a plynu, z čehož nakonec sešlo.

"Můžeme potvrdit, že v letošním roce došlo ke splacení zůstatku ruského dluhu vůči ČR, původní ruský dluh byl z velké části umořen již v minulosti," řekl mluvčí ministra financí Ondřej Šrámek.

Vláda většinu pohledávky prodala

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 miliónů dolarů (15 miliard korun v dnešním kurzu), podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.

Dohodu s Ruskem o splacení zbývajícího dluhu schválila vláda premiéra Jiřího Rusnoka letos v srpnu. Česká republika podle tehdejšího Rusnokova vyjádření měla získat ze zbytku dluhu za zhruba osm miliónů dolarů přibližně 80 procent, tedy minimálně 6,45 miliónu dolarů (zhruba 128 miliónů korun).

Podle Šrámka byla poslední část dluhu uhrazena v průběhu října.

Reklama

Výběr článků

Načítám