Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si pospíšily, plyn již dorazil na Slovensko

Novinky, toh
Aktualizováno

Slovensko již dostává plyn z Ruska. Potvrdil to ministr tamní hospodářství Ľubomír Jahnátek. Slovensko patřilo mezi evropské země, které byly nedostatkem suroviny nejvíce postiženy. Dodávka plynu předčila očekávání, protože původně se předpokládalo, že surovina bude do Evropy proudit zhruba 36 hodin.

Článek

„Plyn dorazil na Slovensko na odběrné stanici Užhorod,“ komentoval mluvčí Naftogazu. Slovensko to vzápětí potvrdilo.

Ukrajina již dříve uvedla, že Slovensko bude první zemí, která plyn dostane. Země v předešlých dnech musela dokonce kvůli malým zásobám regulovat tisíc největších podniků.

Rusko pustilo kohoutky v úterý dopoledne

Rusko-ukrajinský spor byl urovnán v noci ze soboty na neděli během jednání ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové s jejím ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě.

Následná dohoda byla podepsána v pondělí a v úterý kolem deváté hodiny plyn začal skrz Ukrajinu proudit do západní Evropy. Odstávka dodávek trvala dva týdny.

Slovenský HDP doplatí na nedostatek suroviny

Naši východní sousedé navíc pocítí kvůli nedostatku plynu značný útlum své ekonomiky. Již v předešlých dnech slovenský premiér Robert Fico přiznal, že země denně přicházelo zhruba o 100 miliónů eur (asi 2,7 miliardy korun).

Slovenský ministr financí Ján Počiatek v úterý podle ČTK řekl, že růst slovenského HDP by měl kvůli donedávna zastaveným dodávkám plynu letos zpomalit o jedno až 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám