Hlavní obsah

Ruské aerolinky dostaly pro lety do ČR opět zelenou

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké spojení mezi Českem a Ruskem v úterý zkomplikoval spor mezi ministerstvy dopravy obou zemí. Česko kvůli omezením přeletů ČSA nad Sibiří nejprve ruským aerolinkám odebralo povolení k letům do ČR, na což Aeroflot reagoval zrušením většiny letů do Prahy. Po ústupku ruské strany však následně české ministerstvo otočilo a spoje dočasně povolí do 7. července. O provozu od příštího týdne budou obě země jednat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lidé čekají na pražském letišti na změnu termínu letu u přepážky ruské letecké společnosti Aeroflot.

Článek

„Aktuální situace v letecké dopravě mezi ČR a Ruskou federací je výsledkem nedosažení dohody mezi leteckými úřady obou stran. V této souvislosti ministerstvo dopravy Ruské federace jednostranně omezilo právo přeletů sibiřské části území Ruské federace pro ČSA na jejich lince mezi Prahou a Soulem, které český dopravce dlouhodobě využíval,” uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Podle ruských médií se ministerstva přou o počty linek mezi zeměmi.

Vladimíra Dufková, mluvčí koncernu Smartwings, majitele ČSA, Novinkám potvrdila, že v úterý 25. června se na ruském ministerstvu dopravy uskutečnilo jednání, kterého se zúčastnili zástupci ČSA. „Zde jím bylo ruskou stranou sděleno, že ČSA budou odebrána k 1. červenci práva na přelet sibiřských letových cest na lince Praha–Soul, garantovaná mezivládní dohodou mezi ČR a Ruskem z roku 2005. Tento jednostranný krok ruské strany považujeme za zcela bezprecedentní a ohrožující naše obchodní zájmy na lince Praha–Soul,” dodala.

Vzniklá situace je podle ní návratem k mezivládní dohodě z roku 1966, která umožňuje na linkách do Ruska operovat vždy pouze jednomu dopravci s paritou frekvencí a kapacit. ČSA mají aktuálně jen dva lety denně, zatímco Aeroflot jich měl šest.

I české ministerstvo uvedený krok považuje za porušení stávajících ujednání, a tak následně omezilo práva ruských leteckých dopravců. Jde o společnosti Aeroflot, Rossiya Airlines, Pobeda, Ural Airlines, Siberian Airlines. Většinu letů mezi Prahou a Moskvou v úterý zrušil Aeroflot, povolené zůstaly jen dva. Lidé na letišti čekali ve frontách na náhradní spojení. Naopak původně rušený let Ural Airlines z Jekatěrinburgu do Prahy nakonec odstartoval.

Povolení do neděle

Ruské ministerstvo dopravy ale mezitím v úterý ráno vydalo povolení pro přelety ČSA do 7. července a hned poté ministerstvo dopravy ČR zahájilo reciproční postup vůči ruským leteckým dopravcům a lety povolilo do stejného data.

„Situace se v současné době intenzivně řeší jak s ruskou stranou, tak i s leteckými dopravci,” dodal Jemelka. Snahou Česka podle něj není blokovat letecký provoz mezi oběma státy, nicméně musí hájit oprávněné zájmy svých leteckých dopravců.

„V této souvislosti ministerstvo dopravy lituje vzniklého nepohodlí a komplikací pro cestující, které však bylo způsobené prvotním rozhodnutím ruské strany,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám