Hlavní obsah

Ruská plynárenská jednička Gazprom zdvojnásobila zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Největší ruská plynárenská společnost Gazprom ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 200,5 miliardy rublů (73,5 miliardy Kč). Před rokem zisk činil 102,2 miliardy rublů, oznámila ve středu firma.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Budova sídla Gazpromu v Moskvě

Článek

Čtvrtletní zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 191,1 miliardy rublů. Tržby se zvýšily na 1,43 biliónu rublů (524,4 miliardy Kč) z 1,26 biliónu v loňském třetím kvartálu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Gazprom nyní pokrývá zhruba třetinu spotřeby plynu v Evropě. Generální ředitel Alexej Miller koncem září uvedl, že firma vidí v dlouhodobém horizontu prostor pro zvyšování exportu do Evropy a Turecka, a to kvůli poklesu těžby plynu v tomto regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám