Hlavní obsah

Ruská centrální banka dál snižuje úroky, aby pomohla oživení ekonomiky

Ruská centrální banka v pátek snížila svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 14 procent. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, která kvůli levné ropě a západním sankcím uvaleným na Rusko směřuje do recese.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Inflace v Rusku se blíží 17 procentům.

Článek

Centrální banka přistoupila ke snižování úrokových sazeb letos již na konci ledna, kdy nečekaně snížila základní sazbu hned o dva body na 15 procent. Centrální banka v pátek upřesnila, že ve snižování hlavní úrokové sazby hodlá pokračovat i v příštích měsících.

Opatření banky podle agentury Reuters napovídá, že pro centrální bankéře mají obavy z poklesu ekonomiky v současnosti větší váhu než obavy z vysoké inflace v zemi, která se blíží 17 procentům. Světová banka odhaduje, že HDP Ruska letos klesne o téměř tři procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dosavadní letošní rozhodnutí banky jsou v ostrém protikladu s opatřením ruských centrálních bankéřů z konce loňského roku. V prosinci totiž stejně překvapivě základní úrok zvýšili o mohutných 6,5 procentního bodu, aby zastavili tehdejší masivní propad ruského rublu a zmírnili růst cen.

Úrok až na 30 procent nedávno zvýšila sousední Ukrajina, kterou přitom trápí podobně jako Rusko vysoká inflace (34,5 procenta) a současně propad ekonomiky – za loňský rok klesla o 15 procent. [celá zpráva]

Vyšší úroky posilují atraktivitu měny, zároveň ale podkopávají hospodářský růst, protože omezují zájem o půjčky. Nižší úroky naopak snižují náklady na půjčky, což by mělo podpořit poskytování půjček a ve výsledku ekonomiku jako celek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám